”ADHD – tulburarea de hiperactivitate/deficit de atenție reprezintă un tipar persistent de atenție diminuată și/sau de hiperactivitate – impulsivitate. Acest tipar este mai frecvent și mai sever decât cel observat la persoane cu un statut social și intelectual similar în cursul dezvoltării” explică dr. Ioana Silion, psihiatru. Am dezbătut subiectul ADHD la adult – consecințe în viața de zi cu zi, cauze, diagnostic cu dr. Ioana Silion, psihiatru.
CSÎD: Ce consecință au tulburările de atenție/hiperactivitatea?
Dr. Ioana Silion: Tulburările de atenție / hiperactivitatea – impulsivitatea cauzează o oarecare deteriorare în cel puțin două domenii de funcționare (ex. Atât acasă, cât și la locul la muncă).
CSÎD: Este ADHD de mai multe feluri?
Dr. Ioana Silion: Are mai multe subtipuri. Subtipuri de ADHD, în funcție de simptomatologia predominantă: tipul combinat, tipul predominat de inatenție și tipul predominat de hiperactivitate – impulsivitate.
CSÎD: Are această tulburare diferite stadii de evoluție?
Dr. Ioana Silion: Evoluția tulburării variază în funcție de contextul psiho-social și emoțional pe care îl experimentează persoana respectivă. Într-o situație stresantă simptomele predominante se pot accentua, persoana poate resimți o stare de neliniște sau inatenție mai accentuată decât în situații obișnuite. Cel mai bine se observă la copii de vârsta școlară, atunci când sunt puși în fața unor situații noi, în care capacitatea de concentrare trebuie menținută perioade mai îndelungate. Funcția cognitivă este normală, dar din cauza inatenției pot rămâne în urmă în ceea ce privește acumularea de noi informații.
Tulburările se atenuează în mod normal în perioada de adult, atunci când se instalează mai bine autocontrolul, iar neliniștea și hiperkinezia sunt înlocuite de o senzație de tensiune interioară, dar persistă lipsa capacității de concentrare a atenției.
CSÎD: Din ce cauze apare ADHD? Cum se diagnostichează?
Dr. Ioana Silion: Nu se cunosc cauzele care determină apariția acestei tulburări. Nu se evidențiază modificări imagistice cerebrale și nici modificări biochimice. Diagnosticul de confirmare se bazează pe interviul psihiatric, conform criteriilor de diagnostic și pe evaluarea psihologică, conform chestionarelor standardizate pentru această patologie.
Persoana cu ADHD prezintă simptome, mai evidente sau mai atenuate, încă din copilărie și se pot menține pe tot parcursul vieții. Persoanele care primesc tratament de specialitate experimentează o atenuare a simptomatologiei și pot funcționa mult mai bine.