Exercițiile fizice scad riscul de apnee de somn STUDIU

Apneea de somn este o afecțiune cu care mulți adulți se confruntă și este de cele mai multe ori asociată riscului crescut de boli cronice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Exercițiile fizice scad riscul de apnee de somn STUDIU
Foto: shutterstock

Apneea de somn este o afecțiune cu care mulți adulți se confruntă și este de cele mai multe ori asociată riscului crescut de boli cronice. Un nou studiu concluzionează că dacă ești mai activ și petreci mai puțin timp în fața televizorului, riscul de a dezvolta apnee de somn scade. Această afecțiune presupune întreruperea repetată a căilor respiratorii în timpul somnului, iar acest blocaj reduce cantitatea de aer ajunsă în plămâni, motiv pentru care pot apăre boli precum cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Apneaa de somn apare atunci când mușchii gâtului se relaxează temporar în timpul somnului, ceea ce produce parțial blocarea căilor respiratorii. Sforăitul este un indicator comun al acestei afecțiuni. Somnul întrerup și oxigenarea inadecvată pe timpul nopții rezultă starea de somnolență de pe timpul zilei, durerile de cap, schimbările de dispoziție, hipertensiune și alte efecte adverse.

Rolul exercițiilor fizice în apneea de somn

Cercetările anterioare arată că nivelul scăzut de activitate fizică de pe timpul zilei sau comportamentul sedentar sunt asociate unui risc crescut, iar ca efecte adverse mai pot apărea grăsimea corporală în exces, inflamații cronice, rezistență la insulină și retenția de fluide. Specialiștii de la Harvard și alte instituții care au colaborat pentru realizarea acestui nou studiu, au examinat potențialul rol al menținerii unui stil de viață activ și reducerea incidenței de apnee în somn.

Cu cât ești mai activ, cu atât șansele de a raporta apnee în somn sunt mai mici

Autorii studiului au concluzionat că cu cât ești mai activ și cu cât petreci mai puțin timp în fața televizorului riscul de a dezvolta apnee în somn scade.

Specialiștii au examinat datele obținute de la 137.917 participanți, iar pentru analiza lor au urmărit activitatea de la locul de muncă. Activitatea fizică include timpul petrecut în mișcare, fie că vorbim de mers pe jos, alergare, înot sau ridicări de greutăți. Echipa de cercetare a descoperit că indivizii mai puțin activi aveau șanse mai mari să raporteze apnee în somn. De exemplu, participanții cu job-uri sedentare aveau un risc crescut cu 49%. De asemenea, autorii studiului au urmărit și frecvența cu care stăteau în fața televizorului. Participanții care stăteau mai mult de patru ore la televizor în fiecare zi aveau un risc crescut cu 78%.

Menținerea unui stil de viață activ și evitarea comportamentelor sedentare sunt asociate unui risc scăzut de dezvoltare a apneei în somn, dar și de reducere a bolilor asociate acestei afecțiuni.

Citește și: Ce înseamnă apnee în somn. Care sunt pacienţii cei mai afectaţi de acest sindrom

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult