O parte din persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus se confruntă cu o problemă care persistă chiar și la câteva luni după vindecare, respectiv parosmia. Aceasta reprezintă modificarea mirosului, în sensul că persoanele respective simt un miros deformat, de sulf, pâine arsă, cauciuc ars, petrol sau pește stricat. Din fericire, mirosul poate fi antrenat, exact ca un mușchi, spune dr. Mihaela Bilic.
După infecția cu COVID-19, unele persoane au rămas, temporar sau definitiv, cu anosmie (pierderea mirosului) sau parosmie (miros modificat, alterat). Vestea bună este că mirosul poate fi restaurat la peste 30% dintre indivizi, prin exerciții simple, de antrenament regulat al receptorilor olfactivi.
Potrivit dr. Mihaela Bilic, protocolul pentru recuperarea mirosului după COVID se bazează pe folosirea uleiurilor esențiale, ce stimulează mirosurile de bază.
Este vorba de exerciții de mirosit/adulmecat efectuate de 2 ori pe zi (dimineața și seara), câte 5 minute, timp de 12 săptămâni (3 luni). Se folosesc 5 esențe: lămâie, cuișoare, trandafir, eucalipt și mentă.
În primă fază se miroase „orbește”, fără să știi care este uleiul esențial din sticluță, obiectivul fiind să încerci să-l identifici.
În a doua etapă se reiau cele 5 arome, de data asta știind ce miroși, iar exercițiu constă în a încerca să memorezi mirosul, să-l „înveți”.
„Iată încă o dovadă că suntem capabili să învățăm la orice vârstă și în orice situație… cu condiția să fim perseverenți”, conchide specialistul.