Cafeina și alăptarea – pot să beau cafea în timp ce alăptez?

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, vorbim despre consumul de cafeină și derivați, pe durata alăptării, cu Dr. Claudia Dobocan, neonatolog, consultant în lactație acreditat IBCLC.
  • Publicat:
Cafeina și alăptarea - pot să beau cafea în timp ce alăptez?
Sursa foto: Shutterstock

Săptămâna aceasta marcăm un eveniment foarte important pentru sănătatea publică globală: Săptămâna Mondială a Alăptării.

Încă din 1992, în prima săptămână din luna august, comunitățile medicale și de părinți din toată lumea se unesc pentru a populariza beneficiile neegalate în natură ale hrănirii copiilor cu lapte matern, de la propria mamă sau de la o mamă donatoare/doică.

Marcăm acest eveniment cu un articol care dorește să destructureze un mit nesănătos: mamele care alăptează au interdicția de a consuma anumite băuturi sau alimente.

Astăzi, despre consumul de cafea și derivați, pe durata alăptării, împreună cu Dr. Claudia Dobocan, neonatolog și consultant în lactație acreditat IBCLC.

Sursa foto: Facebook @Claudia Dobocan / #NeoPedLact

Este permis consumul de băuturi și alimente cu conținut de cafeină în perioada alăptării?

Aceasta este una din cele mai frecvente întrebări pe care și le pun toți cei implicați în creșterea și îngrijirea copiilor: mame, tați, bunici și mătușici, nași și prieteni de familie, dar și medici din toate specialitățile și alte categorii de cadre medicale.

Răspunsul „tip mit” este un NU ferm, femeile ce alăptează fie supunându-se chinului nenecesar de a respecta această interdicție, fie simțindu-se vinovate pentru „slăbiciunea” de a nu putea respecta „regula”, fie fiind supuse bullying-ului practicat de cei din jur, care le insuflă ideea că fie bând cafea sau un pahar de suc, fie mâncând un baton de ciocolată, laptele lor devine mai puțin decât perfect, iar ele decad din calitatea de mame ideale pentru puiul lor.

Nimic mai fals și mai toxic! Genul acesta de credință împământenită, dar nefondată științific, nu face decât să submineze alăptarea, încrederea mamelor în ele însele și, pe această filieră, binele global al copilului!

Consumul moderat de cafea în perioada alăptării, benefic pentru mamă

Adevărul este că, la fel ca orice alt aliment sau băutură, consumul moderat de cafea și derivați nu numai că este acceptat în perioada alăptării, dar este și benefic pentru mamă!

Cafeaua este un tonic al întregului organism, consumată cu moderație aducând în mod sănătos un plus de energie și vigoare, îmbunătățind starea de bine și concentrarea, toleranța la diminuarea sau fragmentarea somnului, care vin odată cu bebelușul.

Multe persoane sunt dependente de o ceașcă de cafea pentru a avea un tranzit digestiv armonios, iar cele care beau în mod obișnuit cafea pot suferi atât fizic, cât și mental, în urma bruștei întreruperi a consumului acestui veritabil „elixir de bine”.

În plus, citratul de cafeină este un medicament uzual în secțiile de neonatologie, fiind folosit în tratamentul hipertensiunii pulmonare neonatale, și se administrează fără probleme în doze mult mai mari decât doza maximă de cafeină care ar putea să treacă prin laptele matern, de la mamă la copil.

Acestea fiind spuse, vă invit să aflați din rândurile de mai jos care sunt derivații cafeinei, în ce alimente sau băuturi se găsesc, care este doza cunoscută a fi sigură și dacă sunt situații punctuale în care ar trebui să căutăm înlocuitori pentru acestea.

Cafeina nu e prezentă doar în cafea! 

Cafeina și substanțele înrudite (teofilina din frunza arborelui de ceai și teobromina din fructul de cacao) nu sunt întâlnite doar în cafeaua propriu-zisă. Ele se găsesc și în:

  • ceaiul alb, negru sau verde (sunt obținute din aceeași plantă, supusă unor procese diferite de oxidare)
  • cacaua pudră
  • toate dulciurile care conțin cacao (ciocolată ca atare, gustări cu creme sau cruste de ciocolată, cereale cu ciocolată, înghețata cu cafea etc.)
  • majoritatea băuturilor acidulate (tip „cola”)
  • băuturile energizante
  • suplimentele alimentare marketate ca fiind „pentru un plus de energie”

Câtă cafea ai voie să bei dacă alăptezi?

Consumul matern de cafeină poate avea efectele de a tulbura somnul nou-născutului sau al sugarului și de a contribui la gradul de agitație al micuțului, putând prelungi reprizele de plâns.

Cafeina și substanțele înrudite din porțiile individuale din băuturile și alimentele enumerate au pasaj redus în laptele matern: o cantitate foarte mică trece în lapte. Însă problema care trebuie avută în vedere este fenomenul de acumulare: sistemele de „clearance„ („curățare”, metabolizare și excreție a substanțelor din corp) sunt imature, incomplet dezvoltate până la vârsta de 4 luni a bebelușului.

Ficatul și rinichiul, organele primar implicate în procesele de detoxificare, ajung la maximumul de funcționare, la parametri „adulți”, în jurul vârstei de 4 luni.

Totuși, nu este corect să considerăm că un copil mic, ajuns la vârsta de 4 luni, poate metaboliza aceeași cantitate dintr-o substanță precum un adult, pentru că dimensiunile sale corporale sunt reduse, iar concentrațiile se calculează în funcție de acest parametru foarte important.

Cu toate acestea, studiile observaționale sugerează că mama care alăptează poate consuma până la 8 porții zilnice din alimente sau băuturi ce conțin cafeină sau derivați, fără ca micuțul alăptat să fie expus riscului de orice fel.

Până în 300 mg de cafeină pe zi (atenție, NU este echivalentul a 300 ml cafea: 30 ml espresso conțin circa 65 mg cafeină) nu pun probleme nou-născutului sau sugarului. Prin laptele matern ajunge la copil un procent cuprins între 0.96 și 1,5 la sută din doza maternă.

Ca exemplu orientativ, cafeaua „americană” (la filtru) conține între 80 și 100 mg de cafeină per cană (250 ml), ceaiul negru sau verde conține 30-60 mg teofilină per cană (250 ml).

Când cafeaua e interzisă, există oricând varianta fără cafeină!

Majoritatea nou-născuților și sugarilor alăptați vor tolera foarte bine, fără nicio manifestare deranjantă (somn fragmentat în reprize scurte, agitație extremă, iritabilitate și plâns), consumul matern de cafeină, teobromină sau teofilină.

Cu toate acestea, unii copii pot avea sensibilități particulare lor, iar mamele puse în fața unui copil prea iritabil ar trebui să facă proba excluderii: să încerce să diminueze sau chiar să elimine sursele alimentare de cafeină și derivați și să observe dacă bebelușul lor devine mai liniștit.

O altă categorie aparte sunt nou-născuții prematuri sau cei admiși în Terapie Intensivă și ai căror mame le oferă propriul lapte. În această situație, mamele vor trebui să respecte indicațiile medicului neonatolog curant și să minimizeze consumul de cafeină și de alți stimulenți pentru o anumită durată a alăptării.

Pentru toate aceste situații, varianta cafelei decofeinizate este una ideală! Se pot comanda variante decofeinizate pentru toate specialitățile cu și din cafea de pe piață, se poate cumpăra din magazine cafea decofeinizată sub toate formele (boabe, pulbere, instant), iar ciocolata albă este lipsită de teobromină.

Atunci când starea sau somnul copilului se reglează sau când aveți acceptul medicului curant al bebelușului, puteți reintroduce treptat aceste băuturi și alimente în alimentație, observând micuțul pentru orice schimbare.

Vă urez alăptare armonioasă și să vă savurați cu inima ușoară ceașca de cafea, premiindu-vă din când în când anduranța de mamă și cu câte-un pătrățel de ciocolată!

Citește aici articolele scrise de Dr. Claudia Dobocan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Afirmații pozitive pentru copii (I)
Afirmații pozitive pentru copii (I)