Cancerul poate fi în multe situații prevenit. De la alimentația sănătoasă până la vaccinare, mișcare și renunțare la fumat, sunt numeroase măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de a te îmbolnăvi.
Din fericire, majoritatea factorilor de risc în ceea ce privește cancerul sunt prevenibili. Cu alte cuvinte, stă în puterea noastră să ne ferim de această maladie. Află mai jos ce poți face pentru a preveni cancerul.
De fiecare dată când tragi un fum, inhalezi nu mai puțin de 250 de substanțe chimice, 70% dintre ele fiind cancerigene.
Fumatul nu este vinovat doar de apariția cancerului pulmonar. Alte 12 forme de cancer, precum cel de stomac, de vezică, de rinichi, de gură sau de gât, sunt asociate cu acest viciu.
Așadar, renunță la fumat. Cu cât mai curând, cu atât mai bine pentru sănătatea ta!
Cu toții știm că alimentația sănătoasă este una dintre principalele măsuri pe care le putem lua pentru a preveni cancerul. Însă nu toți știm ce înseamnă „alimentație sănătoasă”. Și mai puțini dintre noi știm ce înseamnă „porție sănătoasă”…
Printre alimentele cu efecte anticancerigene dovedite se numără fructele și legumele bogate în fibre, vitamine și minerale cu efect antioxidant și antitumoral.
Exemple de astfel de alimente sunt: broccoli, varza de Bruxelles, varza, kale, salata verde și toată gama de fructe de pădure – zmeură, afine, mure, căpșune, coacăze etc.
În mediul virtual există o pleiadă întreagă de articole care promovează diverse suplimente așa-zis anticancerigene. Însă nu există, la acest moment, informații științifice care să le ateste eficiența nici în ceea ce privește prevenirea cancerului, nici tratamentul acestuia.
Mai mult, unele suplimente „naturale” produc interacțiuni medicamentoase, atât cu unele citostatice, cât și cu alte medicamente pe care pacientul oncologic le poate avea în schema de tratament, cum sunt anticoagulantele.
Sucul de grepfrut, sunătoarea, curcumina sunt cele mai cunoscute substanţe naturale care sunt metabolizate de același aparat enzimatic cu multe medicamente, inclusiv chimioterapice, putând scădea eficiența acestora sau potența efectele adverse.
Dr. Edvina Pîrvu, medic specialist Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, este reticentă în ceea ce privește aceste tratamente alternative.
Cancerul este o afecţiune serioasă, care necesită tratament prompt, stabilit în echipa multidisciplinară, pe baza unor protocoale și ghiduri stricte. E dureros pentru noi să ne confruntăm cu cazuri avansate, în care arsenalul terapeutic se limitează semnificativ, din cauza faptului că pacienții au pierdut timp prețios încercând diferite tratamente alternative, pentru care nu există dovezi care să arate că ar putea fi eficiente, spune medicul.
Consumul excesiv de băuturi alcoolice, alimente semiprocesate și carne roșie este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer (de gură, de sân, de esofag, de colon, de ficat, de stomac etc.).
De asemenea, aceste obiceiuri sunt de cele mai multe ori factorul declanșator al bolilor cardiovasculare, ca urmare a obezității și acumulării plăcii de aterom pe vasele de sânge. Iar obezitatea, la rândul ei, este un factor major de risc implicat în apariția cancerului de pancreas și nu numai.
Studiile arată că grăsimea în exces din corp „hrănește” celulele tumorale. Optează pentru carne slabă, pește, alcool cu moderație și mai multă mișcare (măcar 30 de minute în fiecare zi), acțiuni care te ajută să păstrezi o greutatea corporală optimă, dar și să ții la distanță cancerul.
Melanomul, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, poate fi prevenit în mare măsură folosind crema de protecție solară atunci când te expui la soare.
Aplică pe pielea expusă un produs cu factor de protecție minimum 30. Iar în timpul verii, când razele ultraviolete își ating potențialul maxim, alege o cremă cu SPF 50+ pentru mai multă protecție.
Nu uita și de celelalte măsuri pe care le poți lua pentru a preveni cancerul de piele: evită expunerea la soare în intervalul 11-18, stai sub umbrelă, poartă pălărie de soare.
Sexul neprotejat este principala cauză a bolilor cu transmitere sexuală. Unele dintre acestea cresc însă riscul de apariție a cancerului.
De exemplu, aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin au drept origine infecția cu virusul HPV (tulpinile 16 și 18), contractat pe cale sexuală. Și unele virusuri hepatitice se transmit prin contact sexual neprotejat, cauzând cancer de ficat.
Pentru a te feri de acestea, folosește întotdeauna prezervativul! Însă cea mai bună formă de protecție este oferită prin vaccinare.
Vaccinul anti-HPV, de exemplu, te protejează de cancerul cervical, de vulvă, vagin sau anus (poți citi mai multe despre vaccinul anti-HPV aici). Iar vaccinul împotriva hepatitei B te protejează de virusul care cauzează cancer hepatic (acest vaccin face parte din schema obligatorie de vaccinare în copilărie).
Unele forme de cancer pot fi moștenite în familie sau, mai bine spus, anumite gene „defecte” pot fi transmise copiilor, crescându-le riscul de a dezvolta un neoplasm.
Dacă ai în familie cazuri de cancer, ar fi bine ca după vârsta de 40 de ani să apelezi la diverse teste genetice sau la analize de screening periodic, pentru a depista la timp eventuale anomalii genetice.
O colonoscopie, de exemplu, este indicată de American Cancer Society încă de la vârsta de 45 de ani, mai ales dacă există factori de risc pentru cancerul colorectal.
Testul Babeș Papanicolau este obligatoriu pentru orice femeie care și-a început viața sexuală, iar mamografia poate depista în stadii incipiente cancerul de sân, când opțiunile terapeutice au o rată de eficiență mult mai ridicată.