Cum să reduci trigliceridele prin dietă. Alimentul la care trebuie să renunți

În timp ce trigliceridele sunt esențiale în organism, prea multe pot crește riscul bolilor cardiovasculare. Ideal este să slăbim 5-10% din greutate.
  • Publicat:
Cum să reduci trigliceridele prin dietă. Alimentul la care trebuie să renunți
Foto: envato

Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsește în sânge. După ce mănânci, organismul transformă caloriile de care nu ai nevoie în trigliceride și le depozitează în celulele grase pentru a le folosi ca energie. În timp ce trigliceridele sunt esențiale în organism, prea multe pot crește riscul de boli cardiovasculare.

Menține o greutate sănătoasă

Ori de câte ori consumi mai multe calorii față de cât are nevoie organismul tău, acestea sunt transformate în trigliceride și depozitate în celulele de grăsime. Dacă menții o greutate constantă și sănătoasă prin consumul a mai puține calorii, atunci scade și nivelul de trigliceride. Cercetările arată că dacă slăbim 5-10% din greutatea inițială se reduce semnificativ și nivelul trigliceridelor.

Limitează consumul de zahăr pentru a reduce trigliceridele

Zahărul adăugat este o reală problemă în dietă.  Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consumăm mai mult de 10% din caloriile zilnice cu zahăr adăugat. De cele mai multe ori acesta se regăsește în dulciuri, băuturi răcoritoare și sucuri de fructe. Zahărul în plus poate crește nivelul trigliceridelor alături de alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Trigliceridele pot fi reduse cu dieta scăzută în carbohidrați

La fel ca zahărul adăugat, caloriile extra din carbohidrați sunt transformați în trigliceride și depozitate în celule de grăsime. Comparativ cu o dietă scăzută în grăsimi, cea scăzută în carbohidrați ajută la reglarea trigliceridelor în sânge.

Consumă mai multe fibre

Fibrele se regăsesc în fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, ele se găsesc și în surse vegetale precum nuci, semințe, cereale și leguminoase. Incluzând mai multe fibre în fietă încetinești absorbția de grăsimi și zahăr din intestinul subțire.

Fă mișcare

Exercițiile de aerobic cresc canditatea de colesterol HDL din sânge și scad nivelul trigliceridelor. Atunci când antrenamentele sunt combinate și cu greutăți, efectele sunt mai bune. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții aerobic timp de 5 zile pe săptămână, iar printre activități pot fi incluse mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta și înotul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult