În fiecare an, pe 15 august sărbătorim Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători creștine din an. Potrivit tradiției, în această zi specială se despart lunile călduroase de cele reci și trebuie să respectăm anumite tradiții și obiceiuri pentru a fi sănătoși tot anul.
Odată cu Sfânta Maria Mare se dă și startul nunților, sezonul ținând până la intrarea în Postul Crăciunului.
Iată câteva tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare și ce spune Biserica Ortodoxă Română despre obiceiul de a spune „La mulți ani” de 15 august.
Deoarece Sfânta Maria Mare coincide cu Ziua Marinei (15 august), se consideră că Sfânta Fecioara Maria este ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Tradiția spune că în această zi nu ai voie să speli rufe, să coși, să lucrezi la câmp, să aprinzi focul în sobă sau să te scalzi în ape curgătoare. În caz contrar, recoltele vor fi blestemate și nu vor da roade, animalele se vor îmbolnăvi și vor apărea certuri în familie, ghinioane și boli.
De asemenea, în această zi sfântă nu se tunde părul și nu se aruncă la gunoi, nici nu trebuie să te întorci din drum pentru că, spune o superstiție, vei atrage tristețea Maicii Domnului.
În schimb, cei care cinstesc această sărbătoare cum se cuvine vor avea parte de sănătate și belșug, iar femeile însărcinate vor avea o naștere ușoară și un prunc perfect sănătos.
Se mai spune că fetele nemăritate care se roagă la Sfânta Maria Mare în această zi de sărbătoare își vor cunoaște ursitul. Ele trebuie să poarte în sân, de-a lungul întregii zile, un fir de ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului cu candela aprinsă.
Potrivit superstițiilor, năprasnicul este aducător de dragoste. Fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să-și pună busuioc proaspăt sub pernă.
Tot în această zi e bine să se împartă din recolta nouă de struguri și prune sfințite de preoți pentru sufletele celor adormiți.
Dacă în această zi de sărbătoare înfloresc trandafirii, toamna va fi îmbelșugată, lungă și călduroasă, spune o veche superstiție.
În România sunt peste 2,2 milioane de persoane cu numele de Maria, Marian, Marcel, Mariana, Măriuca și alte nume derivate, dintre care 1,8 milioane sunt fete și femei.
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, putem să spunem „La mulți ani” atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.”