Andrei Miu este profesor universitar doctor în cadrul Departementului de psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Invitat în cadrul CSID.RO Live, prof. univ. dr. Andrei Miu a oferit amănunte despre reglarea emoțională și impactul emoțiilor noastre asupra calității vieții.
„Reglarea emoțională se referă la eforturile noastre de a ne controla emoțiile. Reglarea emoțională se referă la procesele prin care încercăm să controlăm ce emoții avem, când le avem și cum le exprimăm. Aceste procese au început să fie studiate acum câteva decenii în psihologie. La ora actuală, sunt sute de studii care arată implicațiile ale reglării emoționale în diverse aspecte ale vieții, inclusiv în sănătate.
Reglarea emoțională vizează strategiile prin care încercăm să ne controlăm emoțiile. Sunt strategii pe care le inițiem conștient atunci când ne dăm seama că trăim o emoție care s-ar putea să ne amenințe un scop.
Iată un exemplu! Noi conștientizăm că avem anxietate, iar scopul este de a vorbi în public. Atunci ceea ce vom face este să inițiem eforturi de a stăpâni acea emoție și de nu o lăsa să ne încurce.
Sunt și situații când emoțiile pot să ne ajute. De pildă, în negociere sau în anumite interacțiuni sociale, este util să ne exprimăm unele emoții. De exemplu, relația dintre medic și pacient presupun un grad de empatie din partea medicului” spune prof. univ. dr. Andrei Miu.
Mai multe informații despre impactul reglării emoționale asupra sănătății puteți afla din intervenția video în CSID.RO Live a profesorului Andrei Miu!