Unele femei care își doresc un copil, dar nu se instalează sarcina primesc diagnosticul de sindromul ovarului polichistic. Altele primesc acest diagnostic chiar din adolescență. Iată ce simptome și cauze are.
Atunci când o femeie primește diagnosticul sindromul ovarului polichistic se întreabă de ce i se întâmplă asta tocmai ei. Mai ales că semnele și simptomele lasă urme atât vizibile: supraponderabilitate, accnee, păr excesiv pe corp. Asta ca să nu mai vorbim despre scăderea șanselor de a avea copii.
Sindromul ovarului polichistic este o boală genetică. Pacienta trebuie să știe că această afecțiune se moștenește de la mamă sau de la rudele de pe linie maternă. Femeile care au în familie astfel de cazuri, pot să anunțe medicul ginecolog dacă suspectează. Vârsta medie la care se instalează este în jurul de 20-25 ani.
Pacientele diagnosticate cu această afecțiune se plâng de următoarele simptome: mentruația vine mai rar (pot fi luni de zile în care nu apare), kilograme în plus, păr în exces pe corp și sau căderea podoabei capilare. Unele mai manifestă și acnee, seboree. Femeile care au această problemă nu pot să piardă ușor în greutate, deși țin regimuri etc.
În acest moment sindromul ovarului polichistic nu se poate vindeca. Însă există medicație pentru simptome (de exemplu, acnee). Din această cauză, pacientele trebuie să monitorizeze regulat afecțiunea cu ajutorul medicului ginecolog.
Atunci când medicul suspectează sindromul de ovar polichistic se indică examen ecografic transvaginal și dozări hormonale.