Ești gravidă și vrei să zbori cu avionul?

Înainte să se instaleze pandemia, să zbori cu avionul este o activitate de rutină și nu mai constituia un stres. Asta dacă nu stăm să comparăm cu ce însemna zborul acum 30 de ani pentru români atât psihogic cât și financiar...
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ești gravidă și vrei să zbori cu avionul?
foto: Shutterstock

Cereți acordul medicului ginecolog să zburați cât sunteți însărcinată. Atenție ce destinație alegeți, atenție la regulile pentru a minimiza riscurile de infecție cu Sars-Cov-2. Faceți-vă asigurare medicală de călătorie, beți suficientă apă, mâncați și odihniți-vă înainte.

Dacă starea de sănătate a viitoarei mămici este bună și sarcina are evoluție normală, călătoria cu avionul este sigură. Este nevoie de un consult medical de specialitate.

Atenție însă care este destinația. Verificați dacă sunt boli contagioase ce pot afecta sarcina

Fiecare țară, insulă, oraș poate veni cu provocările specifice, mai ales în pandemie. Dacă o femeie însărcinată dorește să meargă într-o vacanță în zone tropicale sau în zone subtropicale trebuie să își anunțe medicul curant și dacă acesta îi permite (în funcție de vârsta sarcinii, stare de sănătate, etc) este obligatoriu să meargă la Institutul de Boli Tropicale pentru a afla ce boli contagioase există în zona în care va merge, dacă există riscul ca sarcina să îi fie afectată (vezi infecția cu Zika, dar și alte boli tropicale transmise de țânțari sau prin contact sexual cu o personă infectată). Asigurarea medicală este obligatorie. Verificați și clauzele privind coronavirus. Anunțați compania de asigurări că sunteți însărcinată în perioada în care veți călători.

În UE, gravidele au dreptul la consultații gratuite pe baza cardului european de sănătate

Important, femeile însărcinate au dreptul la consultațiile obligatorii în sarcină, dar și la cele de urgență în spitalele publice folosind Cardul European de Sănătate pe teritoriul Uniunii Europene. Acesta se obține gratuit în urma unei cereri de către asigurații la sistemul național de Sănătate și este valabil 2 ani. Cei care pleacă imediat din țară, pot cere eliberarea unui card european de sănătate provizoriu (valabil 1 an).

Când se indică zborul la gravide

Cel mai bun interval de călătorie cu avionul este trimestrul II, deoarece trimestrul I și III au riscuri și în afara zborului. În săptămânile 14-28 de sarcină, femeile însărcinate se simt cel mai bine, în general.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult