Ingredientul cancerigen din înghețatele retrase, în România. Oxidul de etilenă este extrem de toxic și mutagen, avertizează un medic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ingredientul cancerigen din înghețatele retrase, în România. Oxidul de etilenă este extrem de toxic și mutagen, avertizează un medic
Mai mult sortimente de înghețată au fost retrase de pe rafturi, în România/ Foto: Shutterstock

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, atrage atenția despre pericolele care vin odată cu consumul de oxid de etilenă. Acest compus a fost descoperit în mai multe alimente comercializate, în România, cel mai recent în înghețate, care ulterior au fost retrase.

Medicul Tudor Ciuhodaru amintește că utilizarea oxidului de etilenă este interzisă la nivelul UE, într-un mesaj pe Facebook.

„Atenție la oxidul de etilenă. A fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere.

Am mai depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piață și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate”, scrie medicul.

Tot ce trebuie să știm despre oxidul de etilenă

Ce trebuie să știți:

(1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

  • Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).
  • A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.
  • A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.

(2) În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:

(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.

Ingredientul cancerigen a fost recent găsit în înghețată

Rețineți:

  1. Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România.
  2. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață.
  3. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.
  4. Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021 pentru că
  5. Autoritățile nu sunt preocupate să facă sistematic astfel de analize.
  6. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitatea de criză înființată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.
  7. Oxidul de etilenă este cancerigen, mutagen şi toxic și interzis în Uniunea Europeană.
  8. Rețeaua Europeană de Centre de Control pe care am propus-o va analiza alimentele și băuturile (nealcoolice și alcoolice) dar și alte produse (de import și locale) pentru a depista toate substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen.
  9. Pentru a evita orice suspiciune și a asigura cele mai bune verificări probele dintr-un stat vor fi analizate și în centrele din alte două state membre (alese aleatoriu).
  10. Va exista un standard unic european de calitate în sănătate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult