Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Cum se diagnostichează ADHD la adult

Tulburarea ADHD este ereditară, mulți părinți își descoperă propriile dificultăți odată cu diagnosticarea propriilor copii.
  • Publicat:
Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Cum se diagnostichează ADHD la adult
foto: Shutterstock

Ca adult, hiperactivitatea poate însemna dificultatea de a sta liniștit pentru perioade lungi de timp, având o senzație de neliniște și de plictiseală. Dificultățile în controlul reacțiilor, precum vorbitul mult și întreruperea altor persoane în conversație, impulsivitatea excesivă, pot avea consecințe nedorite. Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru explică cum se diagnostichează ADHD la adult.

CSÎD: Cum se diagnostichează ADHD la adult?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Diagnosticarea ADHD la adult este complexă. Testele de screening standard, concepute de Harvard College și recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, pot ajuta inițial și orientativ în consultul psihiatric general, neavând valoare diagnostică.

Un factor cheie în stabilirea diagnosticului tulburării ADHD la adult este prezența simptomatologiei specifice încă din copilărie. Persistența în timp a funcționalității reduse pe mai multe planuri, datorată dificultăților de concentrare și/sau hiperactivitate-impulsivitate este obligatoriu de a fi evaluată, de obicei prin interviuri luate aparținătorilor. Fără existența acestor elemente în copilărie, nu se poate diagnostica ADHD la adult.

Observațiile unui aparținător ajută medicii în căutarea diagnosticului de ADHD

CSÎD: Deci este nevoie de observațiile unui membru al familiei pentru acest diagnostic?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Evaluarea neuropsihologică, amănunțită, în timpul căreia se testează funcțiile cognitive, de atenție, precum și alte teste caracteristice ADHD, precum DIVA, este adesea acompaniată și de prezența unui aparținător care poate confirma existența simptomatologiei în copilărie.

Și alte afecțiuni pot avea simptome precum ADHD la adult

CSÎD:  ADHD la adult ar putea fi însoțit de alte afecțiuni?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Pe de altă parte, ADHD poate coexista cu multiple alte tulburări din sfera psihiatriei, precum depresia, anxietatea, boala bipolară, abuzul de substanțe, tulburările de personalitate și de spectru autist. De aceea efectuarea diagnosticului diferențial este necesară, tocmai din cauză că pot exista anumite elemente similare cu ADHD, date de alte cauze psihiatrice.

Existența anumitor cauze somatice, precum boala de tiroidă, abuzul de substanțe, anemia, epilepsia necontrolată etc., pot mima până la un anumit nivel simptomatologia ADHD. De aceea este necesară investigarea și excluderea cauzelor somatice.

CSÎD: Când se pune diagnosticul de ADHD la adult?

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu: Diagnosticul se poate pune după ce toate aceste evaluări au fost parcurse, recomandându-se apoi tratamentul.

Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru specialist, foto arhivă
Dr. Iulia-Mira Milea-Cârmaciu, medic psihiatru specialist, foto arhivă

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult