Analize și teste medicale obligatorii pentru bărbații cu vârste între 20 și +50 de ani

Bărbații sunt stâlpul familiei și trebuie să aibă grijă de sănătatea lor psihică și fizică an de an. Iată analize de sânge și teste medicale
  • Publicat:
Analize și teste medicale obligatorii pentru bărbații cu vârste între 20 și +50 de ani
foto: Shutterstock

Unii bărbați români nu sunt cei mai înfocați fani ai analizelor și testelor medicale de rutină. Și totuși efectuarea analizelor de sânge anuale și a testelor medicale specifice fiecărei decade de vârstă pot salva viața sau crește considerabil calitatea vieții. Iată ce recomandă medicii pentru bărbați.

 

În Europa de Vest se pune mare accent pe prevenție și depistare precoce a afecțiunilor diverse. Este adevărat că multe țări includ în asigurărările de sănătate naționale pachete de analize și teste care susțin testarea de rutină. În caz că se descoperă boli grave la debut, multe dintre ele au șanse mari de vindecare.

Ce analize și teste medicale sunt recomandate bărbaților tineri (20 și 30 ani)

Pe lângă setul de analize de bază de sânge, se recomandă bărbaților tineri să meargă la o consultație de medicină internă, să efectueze o ecografie abdominală dar și una la glanda tiroidă.

Teste și analize pentru bărbații între 30 și 40 de ani

Între 30 și 40 de ani bărbații trebuie să efectueze anual sau de câte ori este nevoie următoarele analize uzuale și teste medicale. Set de bază de analize de sânge, ecografie la glanda tiroidă, ecografie abdominală, un consult la medicul cardiolog și un EKG. De asemenea, bărbații între 30 și 40 de ani trebuie să consulte și un medic specialist în medicină internă pentru teste de rutină. Atenție, bărbații (și nu doar ei) care au cazuri de boli cardiovasculare în familie trebuie să anunțe medicul cardiolog.

Ce teste de rutină sunt recomandate bărbaților sănătoși cu vârste peste 40 de ani

Anual, bărbații trebuie să efectueze analizele uzuale de sânge, să verifice prin ecografie starea organelor interne, starea tiroidei, să discute cu medicul specialist în medicină internă, să facă teste specifice pentru depistarea unor eventuale probleme la aparatul cardiovascular (EKG). De asemenea, deoarece în acest interval de vârstă incidența cancerului de prostată este mai frecventă, se recomandă și detectarea markerilor tumorali pentur prostată (PSA). O colonoscopie este de asemenea, binevenită.

După vârsta de 50 de ani, pe lângă analizele uzuale de sânge, test EKG, markeri tumorali, ecografie la tiroidă, ecografie tumorală, colonoscopia este obligatorie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult