Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de apariție a bolilor mintale. Efectele toxinelor din aer asupra creierului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Poluarea aerului, asociată cu un risc crescut de apariție a bolilor mintale. Efectele toxinelor din aer asupra creierului
Sursa foto: Shutterstock

Poluarea aerului ne expune la un risc ridicat de tulburări psihice, cum ar fi depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară, arată un studiu realizat recent de cercetătorii britanici de la King’s College London și Imperial College.

Potrivit studiului publicat în British Journal of Psychiatry, expunerea la toxinele din aer poate avea efecte profunde asupra sistemului nervos. De vină pentru aceste efecte dăunătoare asupra creierului sunt nivelurile crescute de dioxid de azot.

Persoanele expuse constant la această substanță din aer prezintă un risc cu 18% mai mare de a fi internate în spital cu o boală psihică și un risc cu 32% mai mare de a avea nevoie de tratament psihiatric decât cele care nu trăiesc într-un mediu foarte poluat, scrie The Guardian.

Chiar dacă rezultatele studiului se bazează pe evaluările medicale a 14.000 de pacienți dintr-o parte specifică a Londrei, cercetătorii susțin că datele sunt valabile, cel mai probabil, în cazul tuturor orașelor în care poluarea aerului este crescută, ca urmare a traficului greu de mașini cu motoare diesel.

Poluarea aerului determină apariția sau agravează bolile mintale preexistente, precum schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia. În consecință, îmbunătățirea calității aerului ar putea reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate mintală, a declarat dr. Adrian James, președintele  Colegiului Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie.

De asemenea, poluarea aerului este corelată cu infertilitate și cu un coeficient de inteligență mai redus, în special în rândul bărbaților, arată studii precedente.

Nu mai puțin important este efectul extrem de toxic al particulelor din aer asupra sistemului respirator. Expunerea pe termen lung poate cauza afecțiuni pulmonare sau chiar boli de piele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult