Insomnia în sarcină: cauze, tratament

80% dintre femei se confruntă cu insomnia în sarcină, aceasta fiind o tulburare de somn des întâlnită în primul trimestru de sarcină.
  • Publicat:
Insomnia în sarcină: cauze, tratament
Foto: shutterstock

80% dintre femei se confruntă cu insomnia în sarcină, aceasta fiind o tulburare de somn des întâlnită în primul trimestru de sarcină, atunci când corpul se adaptează hormonilor de sarcină, fiind aceeași perioadă în care te confrunți cu grețurile dimineața. Totodată, tulburările de somn apar și în al treilea trimestru de sarcină, când apar anxietatea și disconfortul fizic.

Insomnia în sarcină: cauze

Sarcina produce stres și anxietate, iar asta pentru că trebuie să ai în vedere sănătatea ta, sănătatea fătului, te gândești la momentul sarcinii sau cum vei fi ca părinte. Toate acestea afectează calitatea somnului. Bineînțeles, în timpul sarcinii există mai mulți factori care produc disconfort, precum grețurile, constipația, care la rândul lor pot contribui la starea de neliniște și insomnie.

Simptomele care produc insomnia variază cu fiecare trimestru. În primul trimestru, senzația de greață este cea care te ține trează, alături de schimbările hormonale din corpul tău care au loc la începutul sarcinii.

Insomnia în  sarcină: cum se tratează?

Insomnia în sarcină se tratează similar insomniei obișnuite, doar că nu este deloc sigur ca femeile însărcinate să ia suplimente cu CBD sau melatonină. Din fericire, există alte modalități prin care-ți poți regla programul de somn și confortul.

Investește în perne confortabile

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când vrei să ai parte de un somn confortabil este să investești în perne confortabile care să-ți ofere sprijin în special pentru spate și abdomen.

Dormi într-o parte

Această poziție de somn și cu o pernă între picioare te ajută să scapi de durerile de spate, să îmbunătățești circulația sangvină și să reduci umflarea picioarelor.

Consumă alimente care nu-ți produc disconfort gastric

Știm că în timpul sarcinii apar poftele alimentare, dar unele ingrediente îți pot produce arsuri și disconfort. Stai departe de alimentele care declanșează aceste simptome, precum alimentele grase și picante, și nu vei mai avea tulburări de somn.

Ai grijă la obiceiurile alimentare

Obiceiurile alimentare pot afecta și ele calitatea somnului. Pentru digestie este ideal să consumi mese mici pe timpul zilei și nu foarte aproape de ora de somn. Limitează consumul de cafea și încearcă să te hidratezi foarte bine pe timpul zilei pentru a nu lăsa drumurile la toaletă să-ți strice nopțile.

Asigură-te că faci sport

Activitatea fizică făcută cu regularitate ajută organismul să lupte împotriva insomniei. De asemenea, aceasta reduce durerile de spate, inflamațiile și balonarea, reduce constipația și scade nivelul stresului. Yoga ar putea fi un sport excelent de practicat în sarcină, benefic atât pentru minte, cât și pentru corp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult