Ți-a întârziat menstruația câteva zile și ai avut sentimentul că ești însărcinată? Poate chiar ai avut și semne ale sarcinii, precum grețuri sau dureri de sâni? Este un lucru obișnuit și frecvent întâlnit în perioada fertilă să crezi că ești însărcinată și de fapt să nu fii. Însă aceste suspiciuni dispar odată cu apariția menstruației sau cu rezultatul negativ al unui test de sarcină.
Există însă și un fenomen numit pseudocieză, sarcina falsă ori sarcina fantomă, în cadrul căruia femeia experimentează simptomele sarcinii într-un mod mult mai pronunțat.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune mai multe despre acest fenomen medical extrem de rar.
Sarcina falsă poate veni „la pachet” cu semne fizice care uneori sunt chiar evidente, cu lipsa menstrelor, abdomen care crește în dimensiuni, dureri de spate și chiar cu (presupuse) mișcări fetale.
Nivelul de hormoni poate crește, sânii se măresc în volum și uneori secretă colostru. Mai mult, sarcina falsă sau fantomă poate cauza chiar și contracții uterine la data preconizată a nașterii.
În realitate este vorba despre o afecțiune pe cât de rară pe atât de complexă și de gravă, în care o femeie prezintă simptomele sarcinii și crede cu tărie că este însărcinată când de fapt nu este.
Cele mai multe cazuri de pseudocieză apar la femeile de vârstă fertilă, cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.
Simptomele sarcinii false pot dura câteva săptămâni sau pe întreaga durată a unei sarcini tipice (9 luni). Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă respectiva femeie se confruntă cu o sarcină falsă este de a efectua un test de sarcină sau o ecografie abdominală.
Testarea cea mai sigură este cea prin care se verifică astfel cantitatea de gonadotropină corionică umană (HCG) din sânge sau urină. Certitudinea prezenței sau absenței sarcinii este dată de o ecografie care verifică prezența sau absența unui făt în curs de dezvoltare, spune dr. Andreas Vythoulkas.
În majoritatea cazurilor, cauza sarcinii false este psihosomatică. Adică, femeia își dorește atât de mult să rămână însărcinată, încât creierul ei va crea modificările pe care le are corpul în sarcină.
În afara cauzei psihosomatice, există și alte condiții medicale care pot provoca simptome de sarcină falsă, adaugă medicul.
Iată care sunt acestea:
Factorii care ar putea face ca o femeie să aibă un risc mai mare de a experimenta o sarcină falsă includ un istoric de depresie sau boli mintale, un istoric de pierdere a sarcinilor, o istorie a infertilității, o stare socioeconomică inferioară (deși orice femeie, cu orice fel de stare socioeconomică poate avea o sarcină fantomă), antecedente de traume, abuzuri sexuale sau abuzuri între soți.
Din păcate, în cazurile de pseudociază care nu sunt cauzate de probleme medicale, nici rezultatele testelor și nici cel al ecografiilor care arată că nu există o sarcină nu sunt suficiente pentru a convinge pacienta și a diminua simptomele. Practic, este de-a dreptul imposibil de convins.
În astfel de situații este cel mai probabil nevoie de intervenția unui psiholog sau psihiatru, de medicamente psihotrope și psihoterapie. Pseudocieza este o experiență dureroasă atât pentru femeia în cauză, cât și pentru familie și cei dragi, dar din fericire este tratabilă, conchide dr. Vythpulkas.
Când se confirmă că ceea ce trăiește acea persoană nu este o sarcină reală, durerea care urmează poate fi intensă, fiind profund resimțit sentimentul pierderii. Apoi este posibil ca femeia să resimtă furie în fața realității – că nu este însărcinată –, teamă sau rușine pentru că i s-a întâmplat acest lucru. Însă, cu ajutorul specialiștilor, toate aceste stări vor putea fi depășite.