STUDIU: 1 din 3 americani din zonele urbane a avut COVID în 2020. Numărul real al infectărilor ar putea fi de 5 ori mai mare decât cifrele oficiale

  • Publicat:
STUDIU: 1 din 3 americani din zonele urbane a avut COVID în 2020. Numărul real al infectărilor ar putea fi de 5 ori mai mare decât cifrele oficiale
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu publicat recent în revista Nature arată că numărul real al persoanelor care au avut COVID în 2020 ar putea fi de 5 ori mai mare decât cifrele oficiale.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au folosit un algoritm special de mapare a transmiterii coronavirusului. Potrivit acestui model matematic, 1 din 3 americani ar fi avut COVID anul trecut.

Datele oferite de Universitatea Johns Hopkins pe parcursul anului 2020 nu reflectă tabloul real al situației.

Potrivit datelor noastre privind rata de transmitere, în special în zonele metropolitane foarte aglomerate, aceste cifre nu includ și potențiale cazuri asimptomatice, ușoare sau moderate de COVID, care nu au necesitat spitalizare și nici nu au fost confirmate prin test RT-PCR, susține Jeffrey Shaman, autorul studiului publicat în revista Nature.

Peste 1 miliard de persoane au avut COVID?

Până la 1 ianuarie 2021, în Statele Unite ale Americii erau confirmate peste 20 de milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus, scrie npr.org.

La momentul actual, potrivit Wordometers.info, cifra oficială în SUA este de aproape 41 de milioane de infectări cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei, iar la nivel mondial – de 221 de milioane de cazuri.

Așadar, dacă am lua în calcul modelul matematic al cercetătorilor de la Universitatea Columbia, cifra reală a cazurilor de infecție la nivel mondial ar putea fi de cel puțin 1 miliard de persoane infectate, adică aproximativ 13% din populația lumii ar fi trecut prin infecție.

Majoritatea infecțiilor cu SARS-CoV-2 nu se regăsesc în cifrele oficiale de cazuri confirmate. Tocmai aceste cazuri nedocumentate, neconfirmate, care sunt adesea ușoare sau asimptomatice, au permis transmiterea rapidă a virusului în rândul populației, spun cercetătorii.

Echipa de la Universitatea Columbia a folosit un algoritm pentru a simula transmiterea coronavirusului în 3.142 de orașe din America, din 5 regiuni metropolitane importante, respectiv Los Angeles, New York, Chicago, Miami și Phoenix, precum și din alte zone ale țării. Astfel, cercetătorii au observat că au existat 3 valuri de infecții COVID pe parcursul anului 2020.

De exemplu, primul val a pornit în primăvara 2020 în regiunile urbane foarte aglomerate din New York și California. Ulterior, valul 2 din vara anului 2020 a făcut ravagii în statele din Sudul și Vestul Mijlociu (Los Angeles), New York și Chicago înregistrând o scădere semnificativă pe parcursul verii.

Până la finalul anului 2020, potrivit studiului, 60% din persoanele care locuiau în state din Vestul mijlociu (Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois, Indiana) și din Mississippi Valley (Arkansas, Illinois, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Dakota de Nord, Tennessee, Wisconsin, Dakota de Sud) ar fi trecut prin infecție. Iar procentul persoanelor infectate din zonele metropolitane era între 44% și 52%.

Vaccinarea încetinește transmiterea coronavirusului

În prognoza lor pentru 2021, cercetătorii spun că transmiterea coronavirusului ar putea fi încetinită datorită vaccinării, dar și a anticorpilor dobândiți ca urmare a trecerii deja prin boală.

Cu toate acestea, noile variante ale coronavirusului favorizează transmiterea cu ușurință în comunități, mai ales în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat. Este și cazul variantei Delta, care s-a dovedit că este de două ori mai contagioasă decât tulpinile precedente ale coronavirusului.

Sursa: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03914-4_reference.pdf

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult