Cum am traduce starea de bine? O stare de calm, de liniște, de împlinire, de sens, o lipsă a durerii fizice și a suferinței emoționale. Dacă am reuși să atingem cât mai des această stare de bine, am putea spune că trăim o viață frumoasă, echilibrată și împlinită. Daniel Siegel, un cercetător american are o listă mai lungă de activități ce ne ajută să ajungem la starea de bine. Iată cele mai surprinzătoare trei dintre ele!
Daniel J. Siegel (psihiatru, cercetător, autor) povestește despre 7 tipuri de activități (pe care împreună cu David Rock le-a numit Mindsight Daily 7 sau 7 Healthy Mind Platter), dovedite științific de studiile în neuroplasticitate ca fiind eficiente pentru a avea un creier integrat. Dacă te întrebi ce înseamnă un creier integrat, cercetătorul spune că înseamnă acel creier ce se poate adapta la realitate, acel creier care funcționează normal și este sursa unei minți sănătoase, care să te ajute să ai o viață împlinită, echilibrată și fericită.
Printre cele 7 activități se numără atenția focusată, exercițiile fizice, somnul de calitate, dar și activitățile de introspecție, timpul de a nu face nimic, joaca și conexiunea. Aceste șapte tipuri de activități pot fi făcute la orice vârstă, însă important este să fie făcute cât mai des, ideal ar fi zilnic, spun cercetătorii, pentru a obține starea de bine!
Atenția spre noi înșine, spre interiorul nostru se poate manifesta în mai multe forme: prin a ne acorda timp să stăm noi cu noi, meditație, respirație conștientă, mindfulness sau orice tip de practică reflexivă. Acestea sunt necesare pentru că întreaga societate modernă ne trage către exterior și ne-am obișnuit așa. Și, astfel, uităm de noi, de nevoile noastre, de corpul nostru, în vâltoarea împliniriii tuturor responsabilităților. Însă cercetătorii spun că practicile reflexive sunt foarte importante pentru starea noastră de bine. E important să fii prezent în aici și acum, să fii conștient la emoții, senzații, indiferent ce faci. Poți practica mindfulnes și în timp ce speli vasele: încerci să nu te gândești ce faci după aceea, ori să încerci să rezolvi mental o problemă. Ideal ar fi să fii prezentă în acea activitate de a spăla vasele, să simți apa călduță, spuma detergentului de vase, conturul farfuriei. Astfel, dându-ți voie să simți acele senzații, trăiești în prezent și devii mai conștient. Acest tip de prezență, de atenție la propria persoană – de la senzații, la gânduri, la respirație, la amintiri – ajută creierul să fie mai integrat, interconectat. Oamenii de știință cred că astfel corpul calos conectează mai bine cele două emisfere și au loc schimbări benefice în hipocamp și cortexul prefrontal.
Cercetătorii sunt de părere că este foarte important pentru starea ta de bine să ai zilnic timp în care să nu faci nimic! Adică nimic, nimic! Este una dintre activitățile pe care eu le-am înțeles foarte greu și pe care am implementat-o foarte greu. Încă lucrez la asta și nu îmi iese în fiecare zi.
Important este să dai o pauză responsabilităților și gândurilor organizatorice, și pur și simplu să încerci să nu te gândești la nimic, să faci o plimbare în natură sau să asculți o muzică de calitate, dar fără să ai planuri în minte. E ca și cum ai fi în vacanță, doar că nu ar trebui să aștepți concediul pentru asta.
Cei care sunt obișnuiți să facă tot felul de lucruri, aceia vor fi mai puțini deschiși la ideea de timp în care nu faci nimic, pentru că e greu de înțeles un astfel de concept. Important este să înțelegi că dacă studiile recomandă acest timp, înseamnă că e important pentru starea de bine. Iar vinovăția ar trebui să dispară. Atunci când tragi de tine ore întregi, ia o pauză, fă o plimbare și vei observa că, după ce îți golești mintea, vei reuși să fii mai eficient.