Cum ne evităm emoțiile: 6 lucruri pe care e posibil ca și tu să le faci

Emoțiile sunt parte integrantă pentru viața și sănătatea noastră.
  • Publicat:
Cum ne evităm emoțiile: 6 lucruri pe care e posibil ca și tu să le faci

Emoțiile sunt parte importantă din viața noastră, iar cercetătorii au descoperit că există o legătură între acestea și chimia celulelor noastre. Ne influențăm sănătatea prin emoții, spun ei. Sănătos este să ne recunoaștem emoțiile și să nu le evităm, mai ales pe cele dificil de dus. Deși, nu am avut o educație în acest sens. Și tocmai din acest motiv și pentru că nu știm să intrăm în contact cu ceea ce simțim, iată câteva situații prin care ne deconectăm inconștient de la emoții. Important este să înțelegem că facem acest lucru, să încercăm să aflăm de ce o facem și să învățăm să stăm cu emoțiile noastre, indifferent cât de puternice sunt. Doar așa putem deveni echilibrați emoțional.

 Iată câteva modalități prin care oamenii își evită emoțiile, într-un mod inconștient. Chiar dacă drumul spre autocunoaștere este dificil, specialiștii recomandă să identificăm propriile moduri de a ne deconecta de la emoții și să le evităm. Adică să ne învățăm să ne simțim emoțiile, chiar dacă sunt dintr-acelea despre care în copilărie ni se spunea să le “băgăm sub preș”.

Ne concentrăm pe ceilalți

A-i ajuta pe alții este o modalitate excelentă de a-ți stimula starea de spirit și de a crește nivelul de satisfacție și fericire. Cu toate acestea, uneori oamenii fac acest lucru doar pentru a se distrage de la propriile lor dureri emoționale. De exemplu, o persoană care face consiliere cu alți oameni ar putea ignora cu totul dramele prin care trece acasă, în familie. Și va crede că le rezolvă doar încercând să se concentreze pe problemele celorlalți.

Dormim prea mult

Somnul resetează mecanismele noastre emoționale de coping. Ocazional, este posibil să ne simțim prea deprimați sau anxioși pentru a mai face față încă unei zile cu emoții puternice. Multe persoane descriu această stare ca pe o stare de îngheț, de paralizie. Somnul este pe lângă o modalitate de a ne încărca bateriile și o modalitate de a nu intra în contact cu emoțiile pe care le simțim.

 

Ne distragem atenția

 

Muzica și podcasturile sunt o modalitate ideală de a asculta ceva în timp ce ne vedem de treburile noastre de zi cu zi, fie conducem sau gătim. Totuși, pot fi situații când în spatele dorinței de a fi la curent cu cele mai noi trenduri în muzică sau în podcasturi, poate fi dorința de a-ți evita emoțiile. Concentrându-ne pe ce au de spus cei pe care îi ascultăm în căști, ne mutăm atenția de la starea noastră de spirit, care, uneori ar putea să nu fie în cea mai bună formă!

Exagererarea unei emoții

De obiei, avem o o emoție dominantă, cum ar fi furia sau anxietatea. Și ne trezim că ne canalizăm toată energia pe acea emoție. Uneori, pentru că astfel ne luăm atenția de la alte emoții mai puțin familiar. Măcar cu emoția dominant ne-am obișnuit. Blocându-ne doar pe un anumit sentiment sau pe o anumită emoție, pierdem din vedere aspectele esențiale care ne deranjează cu adevărat și astfel nu le înțelegem și nici nu putem să facem ceva pentru a le echilibra.

Dăm vina pe ceilalți

A da vina pe alții pentru că ți se întâmplă lucruri rele sau pentru că nu poți obține ceea ce vrei, este adesea un mod de a-ți evita propriile sentimente. E mai simplu să proiectezi propria supărare pe altcineva, scoțându-l pe acesta “țap ispășitor”. Eviți astfel să te vezi ca o persoană care nu poate face ceva sau a avut un eșec. Ori asta o fac cel mai des oamenii care nu au stimă de sine crescută, care se identifică cu eșecurile și nu au încredere în propria valoare. Cu toate acestea, această strategie are costuri uriașe. Îți va afecta succesul, relațiile și starea de bine.

Ancoră pentru zilele proaste

Cu toții avem cel puțin un sanctuar la care apelăm pentru a ne face să ne simțim mai bine în zilele proaste. De regulă, este vorba despre revenirea la un moment din trecut în care ne-am simțit liniștiți și în siguranță: fie că vorbim despre vizionarea unui serial pentru a 10-a oară, fie că ascultăm albumul pe care l-am cumpărat la 15 ani, cu trupa preferată – cu siguranță fiecare dintre noi are o astfel de ancoră. Nimic în neregulă, până acum. Atenție, însă! Nu rămâneți blocați în aceste comportamente, căci problema reală nu dispare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult