Să te muți din casa în care locuiești în altă casă nouă, este cu siguranță stresant. Mai ales dacă trebuie să muți și mobila. Și mai ales dacă ai și copiii. Asta ca să nu punem în considerare cazurile familiilor în care a avut loc un divorț. Indiferent de situație, copiii trebuie informați și implicați în procesul mutării.
Explicați copiilor de ce trebuie sau vă doriți să vă mutați în altă casă. Vorbiți-le direct despre cum îi va impacta pe ei această schimbare de domiciliu, chiar dacă vârsta lor este mică. Explicați-le dacă vor frecventa sau nu aceeași grădiniță, școală. Spuneți-le cât de des pot vizita prietenii, vecinii de la fosta locuință.
Dacă ați hotărât în ce casă sau apartament o sa vă mutați luați și copilul în vizită. Mergeți cu calm și explorați zona cu curiozitate, arâtându-i puncte de interes: grădiniță, școală, supermarket, parcuri, locuri de joacă etc.
În noua casă, aratăți-i camera lui. Și cereți-i opinia asupra culorii în care ați putea zugrăvi. De exemplu: ”ai prefera: un bleu pal sau alb?” sau ”Păstrăm patul tău sau îți dorești un pat cu etaj”?, ”Trebuie să schimbăm frigiderul. Ți-ar plăcea să avem unul colorat?”
Atunci când ambalați lucrurile din vechea casă aveți grijă să puneți lucrurile copilului în cutii pe care să îi scrieți numele (poate cu culori vesele). Așa veți găsi mai repede lucrurile lui. Nu ambalați tot, lăsați-i jucăriile preferate să la îndemână.
Nu uitați, dacă dumneavoastră sunteți calm și încântat, calm îi veți transmite și copilului privind noua casă.
Energia noului început este extraordinară și un prilej pentru a crea noi obiceiuri pentru copil dar și pentru adulți. De exemplu, poate aveți lângă casă o sală de dans și vreți să luați lecții de dans. Dacă copilul nu doarme singur, această mutare poate fi prijelul perfect pentru mai multă independență.