Vederea în ceață nu-i semn bun! 15 probleme grave care duc la încețoșarea vederii

Vederea în ceață poate ascunde probleme grave. Când e cazul să mergi la medic
  • Publicat:
Vederea în ceață nu-i semn bun! 15 probleme grave care duc la încețoșarea vederii
Foto: profimediaimages.ro

Vederea în ceață survine de obicei treptat, fiind cauzată de afecțiuni medicale cronice. În schimb, atunci când apare brusc și aparent fără motiv, vederea în ceață poate semnala o problemă care trebuie urgent semnalată medicului.

Accidentul vascular cerebral, crizele de hiperglicemie și inflamația nervului optic sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale vederii în ceață. În lipsa unui tratament rapid, riscul de complicații este extrem de crescut.

Află mai jos din ce cauză poate apărea vederea în ceață și ce alte manifestări o pot însoți.

Simptome frecvent asociate cu vederea în ceață

Pe lângă încețoșarea vederii, în funcție de cauză, mai pot apărea simptome precum:

Vederea în ceață – 15 cauze

Accidentul vascular cerebral – pierderea temporară a vederii, cel mai frecvent la unul dintre ochi, și vederea încețoșată pot fi simptome ale atacului cerebral.

Dezlipirea de retină – se manifestă prin apariția flash-urilor luminoase sau întunecate în câmpul vizual, precum și prin încețoșarea parțială sau totală a vederii. În lipsa unui tratament prompt, această afecțiune poate duce la orbire.

Conjunctivita – numită și „ochi roșu”, conjunctivita este o infecție inflamatorie a conjunctivei, determinată frecvent de un adenovirus, dar și de bacterii sau diverse alergii. Și infecția cu noul coronavirus poate determina conjunctivită și vedere în ceață.

Hiperglicemia – nivelurile foarte mari ale glicemiei duc la inflamarea maculei (partea retinei responsabilă cu vederea centrală), ceea ce determină apariția vederii în ceață, petele sau punctele negre apărute în câmpul vizual sau vederea nocturnă dificilă.

Arterita temporală – reprezintă o boală inflamatorie a vaselor de sânge (vasculită) și duce la dureri de cap puternice, vedere dublă sau în ceață, precum și dureri la nivelul maxilarului. Pentru prevenirea complicațiilor (orbire, atac cerebral) este esențială intervenția medicală de urgență.

Degenerescența maculară umedă – este o afecțiune în care dezvoltă vase de sânge anormale sub tunica medie a ochiului, ceea ce afectează funcționarea optimă a retinei. În consecință, apar simptome precum vederea încețoșată și pete albe sau negre care blochează o parte a câmpului vizual.

Glaucom cu unghi închis – este caracterizat de creșterea presiunii intraoculare și apariția bruscă a simptomelor, care necesită intervenție medicală de urgență pentru a evita orbirea. Printre semnele ce pot anunța această afecțiune se numără durerea puternică la nivelul ochilor, vederea încețoșată, înroșirea ochilor, stările de greață.

Hifema (hemoragia oculară) – aceasta survine de regulă pe fondul unui traumatism la nivelul ochilor, care provoacă ruptura vaselor de sânge din ochi și apariția unor simptome precum durerea puternică de ochi și de cap, vederea dublă sau în ceață, greața. Alte afecțiuni care pot cauza hemoragie oculară sunt diabetul, retinoblastomul și anomaliile vasculare structurale.

Irita oculară – este cauzată de inflamația irisului și simptomele apar brusc, putând consta în vedere încețoșată, usturime la nivelul ochilor, scăderea acuității vizuale, sensibilitate la lumină și înroșirea ochiului. Netratată, irita oculară poate conduce la pierderea vederii sau glaucom. Herpesul, artrita reumatoidă și sarcoidoza pot fi factori declanșatori ai acestei inflamații la nivelul irisului.

Neuropatia optică – este o afecțiune caracterizată prin scăderea acuității vizuale la ochiul afectat și durere puternică. Poate fi cauzată de virusuri, sifilis, Lyme, toxoplasmoză, scleroză multiplă, dar și de consumul excesiv de alcool sau carența de vitamina B12.

Alte posibile cauze ale vederii în ceață care survine brusc sunt:

  • abraziunea corneană
  • keratita (inflamație a corneei cauzată de o infecție virală)
  • gaura maculară (apare de obicei după vârsta de 55 de ani, mai frecvent la femei cu tulburări hormonale și hipertensiune)
  • migrena cu aură
  • uveita (cauzată de obicei de o infecție sau de o reacție autoimună)

Așadar, dacă vederea în ceață survine brusc și este însoțită de alte simptome dintre cele menționate mai sus, solicită ajutor medical de urgență!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult