Imunitatea, mai puternică datorită nămolului și apei sărate

Înainte de toate trebuie să știi că imunitatea este funcțională la naștere, însă nu la capacitate maximă.
  • Publicat:
Imunitatea, mai puternică datorită nămolului și apei sărate
Foto: shutterstock

Înainte de toate trebuie să știi că imunitatea este funcțională la naștere, însă nu la capacitate maximă. Explicația constă în faptul că funcția imunitară se dezvoltă și devine mai sofisticată odată cu maturizarea sistemului și, de asemenea, pe măsură ce organismul învață să se apere singur împotriva diferiților invadatori străini numiți antigeni.

Apelează la proprietățile nămolului pentru a-ți întări imunitatea

Așadar, cum putem da o mână de ajutor imunității organismului? Prin metode naturale! Iar primul ajutor vine chiar de la nămolul de Sovata.

„Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe și celule care au funcția de a lupta împotriva agenților infecțioși. S-a demonstrat că, terapia cu nămol activează receptorii santinelă ai sistemului imunitar, prezenți în zonele de frontieră (ganglioni limfatici, intestine, plămâni). Atunci când sunt stimulați, aceștia cresc numărul de celule cu rol de gardieni, care circulă în sânge și sistemul limfatic.”, aflăm de la medicul balneolog Suzana Pretorian.

Trebuie să știi că nămolul are efecte fizice, chimice și electromagnetice

„Acesta ajută la creșterea imunității prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus. Temperatura nămolului e diferită de cea a corpului (care, în general, e mai mare) și, astfel, stimulează receptorii nervoși din piele. Aceștia induc vasodilatație sau vasoconstricție + vasodilatație (în caz de aplicare de nămol rece), precum și reacții la distanță mai complexe, ce se transmit prin rețeaua sistemului nervos”, precizează balneologul.
De asemenea, trebuie amintite și efectele chimice ale nămolului, deoarece „substanțele pe care le conține – sare, bicarbonați, sulfați, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine – au efect direct asupra pielii (emolient, antiinflamator), cât și de permeabilizare (adică, pielea devine mai permisivă față de transferul acestor substanțe către țesutul subcutanat). Vasodilatația permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului, dar și detoxifierea profundă a țesuturilor, mergând până la nivel intercelular după 5 zile de tratament.”, explică balneologul.

Dar, efectele nămolului nu se opresc aici. De menționat că acesta are și efecte ionice și electromagnetice. Prin intermediul apei din nămol, dar și al apei biologice din și dintre celulele organismului, respectiv al apei din fluidele circulante (sânge, limfă) se modifică frecvența de vibrație a moleculelor din corp. Mai exact, se „deblochează căile energetice” și se „armonizează nivelele energetice din diferite țesuturi ale corpului”.

Apa de la Sovata are puteri vindecătoare

„Inhalaţiile cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu au efect protector atât general, cât şi local, direct asupra principalei căi de infecţie în sezonul rece: aparatul respirator. Ele cresc nivelul de imunoglobuline A la nivelul mucoaselor respiratorii şi este îndepărtată histamina responsabilă de alergizare din celulele bronşice. Aerosolii nazali vizează în special căile aeriene superioare (pentru rinite, sinuzite, faringo-laringite, amigdalite cronice), în timp ce pulverizaţiile la cameră au efect mai ales asupra căilor aeriene inferioare (bronhii, plămâni).”, adaugă dr. balneolog Suzana Pretorian.

O altă procedură foarte utilă în procesul de creştere a imunităţii constă în băi în apă sărată concentrată şi caldă, de 1-2 ori pe zi, în şedinţe de câte 10-30 minute.

Aer pur, bogat în ioni negativi, bun pentru a întări imunitatea

La Sovata, aerul este extrem de pur (fără poluare industrială în zonă), bogat în aeroioni negativi, mai ales în zona Lacului Ursu și a salbei de lacuri mai mici de pe același masiv de sare (Lacul Mierlei, Aluniș, Roșu, Verde).

Toți acești factori, nămol, apă sărată și aerul pur – folosiți în diverse proceduri – stimulează imunitatea generală, atât prin efect termic, cât şi prin substanţele conţinute: sare, minerale, vitamine, biostimuline, hormoni.

Urmărește CSID.ro pe Google News