Preinfarctul sau angina instabilă – ce este?

De sănătatea și buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge depinde la propriu întreaga noastră sănătate și implicit viața. Preinfarctul este un semnal de alarmă important!
  • Publicat:
Preinfarctul sau angina instabilă - ce este?
foto: Shutterstock

Principala cauză de deces în întreaga Europa este reprezentată de bolile cardiovasculare. România nu face excepție. Boala cardiacă ischemică este responsabilă de cele mai multe decese.  Înainte de un infarct unii pacienți au parte de un preinfarct sau în termeni medicali ”angină instabilă”.

Preinfarctul se caracterizează prin durere tipică anginoasă. Crizele pot fi din ce în ce mai dese, și de o durată mai mare. Printre factorii declanșatori de numără eforturi din ce în ce mai mici. La unii pacienți aceste dureri apar chiar în repaos total. Însă nu se poate vedea la o electrocardiogramă dovada necrozării mușchiului cardiac. De altfel, în cazul preinfarctului în sânge nu cresc enzimele de necroză miocardică. Ecocardiografic nu se decelează o tulburare de contracție localizată a peretelui inimii.

Care sunt semnele unui infarct

În cazul infarctului miocardic, poate apărea o durere severă localizată în mijlocul pieptului. Unii pacienți o descriu ca fiind o presiune sau au senzația că îi strânge ceva în piept. Respirația devine din ce în ce mai dificilă, iar durerea din piept se întinde către brațe, către umeri. În multe cazuri infarctul se instalează în urma unui efort fizic mare. Această criză poate dura peste 20 de minute. Unii pacienți pot cădea din picioare fulgerător și își pierd conștiința. Există și situații în care infarctul nu se caracterizează prin durerea în piept ci doar prin senzația de sufocare.

Preinfarctul și infarctul: factori de risc

Genetica – multe dintre bolile cardiovasculare se moștenesc. Se recomandă ca persoanele care au rude de gradul 1 cu boli cardiovasculare să acorde o importanță sporită controalelor la cardiologie. După vârsta de 40 de ani, pot apărea complicații. Obezitatea, sedentarismul sunt alte două mari cauze ale declanșării bolilor cardiovasculare.

Alimentația poate duce la îmbolnăvirea aparatului cardiovascular de asemenea: excesul de sare (hipertensiune arterială), excesul de grăsimi (dislipidemie), excesul de zahăr (diabet).

De asemenea, fumătorii sunt mai expuși bolilor de inimă deoarece fumatul stimulează formarea de cheaguri de sânge (efect protrombotic) care împreună cu placa de aterom (grăsime) pot duce la obstrucția completă a vasului de sânge afectat cu apariția consecutivă a infarctului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult