Dr. Silvia Chiotoroiu este doctor în științe medicale și Șef Compartiment Oftalmologie în cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Silvia Chiotoroiu a trecut în revistă principalele aspecte ale cataractei. Acestea vizează cauzele, factorii de risc, simptomele, dar și tratamentele moderne pentru cataractă.
„Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează prin prezența unei opacități la nivelul cristalinului. Cristalinul este o lentilă biconvexă perfect transparentă de la naștere până spre vârsta de 60-65 de ani. Orice tulburare de transparență poartă numele de cataractă. 70 la sută dintre persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta cataractă” ne-a declarat dr. Silvia Chiotoroiu.
În plus, cataracta se poate diagnostica și la naștere, la bebelușii la care cristalinul nu este transparent. În această situație, este vorba despre cataracta congenitală care poate fi depistată chiar intrauterin.
„Dacă se constată această afecțiune, trebuie imediat tratată. Bebelușul care nu este operat imediat va avea un ochi slab funcțional, cu ambliopie profundă” adaugă dr. Silvia Chiotoroiu.
Având în vedere faptul că majoritatea cataractelor apar pe fondul înaintării în vârstă, acestea nu pot fi evitate. Mai mult, numărul persoanelor cu cataractă este mai mare și ca urmare a creșterii speranței de viață.
„Ceea ce putem face este să identificăm la timp prezența cataractei și să o tratăm. Cataracta este caracterizată prin scăderea acuității vizuale. Într-o primă fază, scade acuitatea vizuală la distanță, cu o oarecare îmbunătățire a vederii de aproape. Apoi, se pierde și acuitatea vederii la aproape. Această afecțiune evoluează asimetric. Astfel, un ochi este mai avansat din punctul de vedere al evoluției cataractei, iar celălalt mai puțin avansat.
Astfel, dacă pacientul nu-și acoperă un ochi, nu-și dă seama că are cataractă și va descoperi tardiv prezența cataractei. Și aceasta printr-o întâmplare, când se freacă la ochi sau îi intră ceva în ochi. Atunci își dă seama că nu mai vede cu unul dintre ochi.
Așa că ar fi bine ca, din când în când, după vârsta de 65 de ani, să ne acoprim alternativ câte un ochi ca să ne dăm seama cât de bine vedem” recomandă medicul oftalmolog Silvia Chiotoroiu.
Cataracta afectează calitatea vieții. Conform unui studiu recent, 63% dintre pacienții români diagnosticați cu cataractă declară că cel mai mult le lipsește să urmărească programele TV preferate, să se bucure de o piesă de teatru sau de un film. Mai mult de jumatate citesc cu dificultate și 37% au probleme în citirea indicatoarelor rutiere când conduc. Pentru mulți, activitățile din familie au devenit dificile.
Însă cataracta se poate trata cu succes printr-o operație care a devenit extrem de populară în ultimii ani. Aceasta durează mai puțin de 30 de minute și constă în înlocuirea cristalinului opac cu unul artificial.
La ora actuală, există foarte multe tipuri de cristaline artificiale dintre care pacienții pot alege. Cea mai recentă inovație în domeniu o reprezintă cristalinele trifocale. Ce avantaje oferă cristalinele folosite pentru a trata cataracta explică pe larg în interviul video dr. Silvia Chiotoroiu.