Unele femei se privesc în oglindă și constată că au un sân mai mare decât celălalt. Este acest aspect îngrijorător, poate ascunde o afecțiune? Sau este pur și simplu un „defect” inestetic pe care îl putem trece cu vederea?
Asimetria sânilor este foarte comună. Un studiu care a analizat 300 de femei ce au solicitat un implant mamar a scos la iveală că peste 90% dintre acestea aveau sâni asimetrici.
Sânii pot varia în dimensiune, formă și poziționare din mai multe motive, cum ar fi sarcina, alăptarea, moștenirea genetică (dacă mama sau bunica ta a avut un sân mai mare, e foarte posibil să te confrunți și tu cu această problemă) sau, în cel mai rău caz, ca urmare a anumitor condiții medicale.
Diverse condiții medicale pot sta la baza faptului că ai un sân mai mare decât celălalt, pe lângă factorii genetici. Printre acestea se numără:
Sarcina sau alăptarea
Sânii își pot modifica atât forma, cât și dimensiunea în timpul sarcinii. De asemenea, unul dintre sâni poate „să cadă”. Toate aceste schimbări au loc pe fondul modificărilor hormonale, dar sunt și o cale prin care organismul femeii se pregătește să alăpteze puiul de om.
În perioada alăptării, se întâmplă frecvent ca un sân să fie mai mare, cu precădere cel la care bebelușul suge mai des. Soluția, în acest caz, este previzibilă: alăptarea de la ambii sâni.
Hiperplazia ductală atipică
Această afecțiune determină apariția unor celule anormale, aparent similare cu celulele din ductele sânului (ductele galactofore).
Studiile arată că femeile cu această afecțiune sunt mai predispuse la apariția cancerului de sân, având un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta această maladie, dacă celulele hiperplaziei atipice continuă divizarea.
De asemenea, hiperplazia ductală atipică poate duce la apariția unor noduli care pot modifica aspectul sânului.
Hipertrofia juvenilă
Poți observa că ai un sân mai mare încă de la pubertate, adică la 8-13 ani. Pe parcursul adolescenței, sânii încep să se dezvolte ca urmare a „furtunii hormonale”.
Însă nu este clar momentan ce anume determină creșterea mai accelerată a unuia dintre sâni. O posibilă explicație poate fi faptul că unele adolescente au mai mult țesut gras pe o parte a corpului (hipertrofie juvenilă), aceste celule fiind mai sensibile la acțiunea estrogenului, hormonul care duce la creșterea în volum a sânilor, arată un studiu.
Sâni hipoplastici
Sânii hipoplastici sau cu țesut glandular insuficient pot fi foarte mici, cu distanță între ei destul de evidentă sau foarte asimetrici.
Unul dintre sâni poate fi dublu ca dimensiune față de celălalt, iar areola (zona pigmentată din jurul sfârcului) sânului inegal este, de asemenea mai mare.
Cauza acestei condiții medicale nu este pe deplin cunoscută, dar hormonii pot juca, din nou, un rol important. De asemenea, o lovitură puternică în zona pieptului poate duce la creșterea inegală a sânilor.
O altă cauză poate fi mononucleoza, adică infecția cu virusul Epstein-Barr. Un astfel de caz a fost raportat în 2013, când medicii au consultat o adolescentă ce avea un sân mai mic decât celălalt, fenomen apărut la scurt timp după ce tânăra fusese infectată.
Așadar, sânii inegali nu sunt, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă ai un sân mai mare, un control de rutină anual nu strică. Ba din contră, orice eventuală formațiune suspectă poate fi depistată precoce și tratată eficient. Așa că mergi la medic dacă ți se pare ceva în neregulă!