Dacă ai avut contact prelungit, fără mască, într-un mediu cu multe persoane și prezinți simptome precum tuse ușoară, gât uscat, strănut sau pur și simplu vrei să scapi de neliniștea mentală determinată de o potențială infecție, este indicat să faci testul COVID doar după un anumit număr de zile. În acest interval, virusul SARS-CoV-2 incubează (dacă este prezent în corp) și astfel rezultatul testului va fi unul concludent.
Având în vedere că tulpina Delta este mult mai contagioasă și are o încărcătură virală de peste 1.000 de ori mai mare decât varianta originală (deci poți prezenta simptome mai rapid după expunere și ești contagios mai devreme), riscul de transmitere este mult mai ridicat, mai ales în spațiile închise și aglomerate, cum ar fi biroul, mijloacele de transport în comun, magazinele, școlile etc.
În cazul în care ai fost expus unei astfel de situații, este indicat să faci testul COVID, fie el rapid antigen sau test RT-PCR, în termen de 3-5 zile de la expunere, interval în care virusul incubează și determină apariția simptomelor. De asemenea, e bine să știi că poți fi contagios chiar înainte să apară manifestările.
Din acest motiv, dacă ai motive întemeiate să faci testul COVID (lipsa purtării măștii într-un spațiu închis, aglomerat, apropierea fizică de o persoană care prezenta simptome de COVID etc.), e bine să rămâi acasă în primele 1-2 zile după expunere (timp în care poți fi contagios), pentru a limita eventuala transmitere a virusului.
Spre comparație, în 2020, infecția cu varianta originală a virusului SARS-CoV-2 determina apariția simptomelor abia la 5-10 zile de la expunere, persoanele infectate devenind contagioase în zilele 3-4 de la expunere, cu aproximativ 48 de ore înainte să prezinte manifestări sau să obțină un rezultat pozitiv la testul COVID, potrivit medical.mit.edu.
Virulența extrem de crescută a variantei Delta explică numărul imens de noi cazuri de infecție la momentul actual, inclusiv în rândul persoanelor vaccinate. De reținut însă că vaccinarea previne în foarte mare măsură evoluția bolii într-o formă severă, pentru că intră în acțiune răspunsul imun, spune dr. Cecilia Stuopis.
Ca urmare a virulenței extrem de crescute a variantei Delta se recomandă doza booster sau doza 3 de vaccin anti-COVID la persoanele cu sistem imunitar compromis, vârstnici cu diverse comorbidități, dar și persoanelor care au „împlinit” cel puțin 6 luni de la rapel (doza 2 de vaccin).
În momentul de față, persoanele care au făcut primele vaccinul anti-COVID, adică în decembrie 2020 – ianuarie 2021, au început să aibă un număr insuficient de anticorpi specifici. Practic, în acest moment le lipsește cantitatea necesară de anticorpi. La calitate stăm încă bine, eficiența vaccinurilor pe bază de ARN mesager scăzând doar de la 95% la 80-83%. Aceste cifre mari reprezintă protecția față de formele grave de boală, nu protecția împotriva infectării.
N-am văzut nicăieri ca Pfizer sau Moderna să menționeze care este procentul de protecție împotriva infectării. În Israel s-a constatat că pentru persoanele vaccinate în decembrie-ianuarie protecția împotriva infectării scăzuse pe undeva pe la 39%. Lumea s-a panicat și a crezut că scăderea a fost de la 95% la 39%. De fapt au comparat mere cu pere. Protecția împotriva formelor grave de COVID-19 a scăzut de la 95% la 80-83%, iar protecția împotriva infectării a scăzut de la o valoare necunoscută (probabil 50-60%) la 39%, spune Costel Atanasiu, cercetător virusolog la Institutul Wistar.