Metode de deconectare de la haosul cotidian marcat de pandemie

Articolul de față tratează o temă foarte importantă, respectiv metode de deconectare de la haosul cotidian specific acestei perioade marcate de pandemie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Metode de deconectare de la haosul cotidian marcat de pandemie
Sursa foto: Shutterstock

Multă lume este supusă unui stres permanent pe parcursul zilei care, asemeni unui râu, sapă prin sănătatea noastră de piatră și lasă urme. Poate că acum stresul poate fi tolerat, dar după o perioadă în care 5 zile din 7 sunt stresante, sănătatea va avea de suferit.

Simptomele sunt unele simple și des trecute cu vederea: palpitații, vertij, neatenție, probleme în privința tensiunii sanguine, tulburări digestive sau oboseală.

Citind acest articol, vei putea descoperi modul în care stresul de zi cu zi poate fi combătut prin diferite metode de deconectare care ajută la redobândirea echilibrului sănătății.

Ce este stresul?

În primul și în primul rând trebuie să răspundem la întrebarea: Ce este stresul?

Stresul este un cumul de emoții negative, care te scot din modelul normal de relaționare și te încarcă. Dacă emoțiile ar putea fi descărcate corespunzător și tu nu ai mai fi încărcat de ele, nu s-ar mai numi stres, ci adaptare optimă.

Problema cu emoțiile ce formează stresul este că se consumă în moduri eronate: prin oboseală accentuată, prin descărcarea unor afecte în alte situații (mama care țipă la copii din cauza stresului de la serviciu, tatăl care își neglijează familia din cauză că nu își găsește un loc de muncă), prin retragere emoțională, prin probleme de sănătate etc.

Așadar, ai de-a face cu emoții care se adună în fiecare zi și care sunt descărcate în moduri eronate. Cum le poți organiza cât mai bine astfel încât să nu te afecteze?

Meditația și sportul, metode de deconectare cu multiple beneficii

În primul rând trebuie să te gândești la meditație. Meditația nu presupune vreun ritual complicat urmat de vreo tehnică anume.

Ia-ți câteva minute, de preferat jumătate de oră, în care să stai jos, cu spatele drept și cu ochii închiși și să te gândești la lucrurile care te afectează. Cu siguranță sunt foarte multe, dar este bine să le iei pe rând.

Lasă emoția asociată acelei experiențe să te învăluie, nu încerca să te ferești de ea, să fii distras, las-o să îți spună ce o doare.

Gândește-te cum te-ai simțit atunci când ai trăit acel moment și fă pace cu situația aceea. Situația a trecut și acum tu ești responsabil de viitor.

Gândește-te la ce ai putea face mai departe pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Privește experiența ca pe un lucru din care ai de învățat ceva, nu o privi ca pe o sentință.

Spre exemplu, dacă ai fost dat afară de la serviciu, iar pe partea financiară nu stai deloc bine, gândește-te cum te-a afectat acea experiență. Dă-ți voie să te simți din nou vulnerabil, să te simți în pericol, așa cum te-ai simțit când ai aflat că vei fi dat afară.

Acum privește experiența ca pe un lucru din care ai avea ceva de învățat. Poate că ai învățat ce nu ar trebui să faci data viitoare, poate că ai descoperit un lucru care îți place și pe care să îl poți folosi pe viitor.

Orice lucru nou învățat este important de recunoscut. Acum ai tot viitorul în față. Demisia este ca o eliberare, pentru că ți-a oferit șansa să încerci lucruri noi, să cunoști oameni noi. Tu ești responsabil de fericirea ta!

Pe de altă parte, este important să aduc în discuție sportul. În cazul de față vorbesc despre acea activitate fizică pe care fiecare dintre noi o preferă: unora le place înotul, altora fitnessul, altora aerobicul.

Pe lângă multiplele îmbunătățiri aduse creierului tău prin secreția diferitelor substanțe, sportul are și avantajul că te scapă de acele emoții, ajută la descărcarea lor la fel cum un copil mic scapă de emoții țipând, trântind, bătând cu piciorul de pământ.

Sportul trezește tot corpul la viață. Dacă la început poate nu ai chef să faci sport, dă-ți o șansă. Încearcă să mergi la sport chiar dacă nu vrei și o să vezi că a meritat tot deranjul.

Fă ce îți place și nu te mai pedepsi

Nu în ultimul rând trebuie să îți dau un sfat: fă și ceva din ceea ce îți place. Multă lume parcă trăiește pentru a produce bani și uită că lucrurile mici aduc cu adevărat fericire în viață.

Oamenii aleargă dintr-o parte în alta, trezindu-se la 5 și punându-se în pat la ora 11 noaptea pentru a lucra la două servicii și pentru a produce cât mai mulți bani, dar acest lucru are o nuanță mai degrabă de pedeapsă.

Implică-te în acel hobby pe care demult doreai să îl încerci, dă-ți șansa să te plimbi prin parc câteva minute pe zi sau să stai la soare jumătate de oră. Permite-ți să te simți bine și nu te mai pedepsi. Nu banii aduc fericirea, noi o aducem!

De asemenea, unele probleme pot fi destul de greu de dus de oricine, pot îngenunchea un om, așa că nu te feri să te simți vulnerabil. Vulnerabilitatea face parte din viața noastră și dă-ți voie să te simți și așa.

În cazul în care aceste soluții nu funcționează, te sfătuiesc să mergi la un psihoterapeut. El este omul care te ajută atunci când ai o astfel de problemă. În final, doresc să îți fac o urare: fii fericit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tiberiu Seeberger - Psihoterapeut psihanalist
Mă numesc Tiberiu Seeberger și am ales psihoterapia din dorința de a ajuta oamenii să scape de nefericire, să dobândească o liniște interioară și să se dezvolte. Membru al Colegiului Psihologilor din România - Cod personal 23165 Membru al Asociației de Psihanaliză și Psihoterapie ...
citește mai mult