Pentru că psoriazis este o boală imună, care nu se limitează doar la piele, ci este sistemică, alegerile alimentare pe care le facem pentru a sprijini sănătatea organismului sunt foart importante. Așadar, iată ce să nu mănânci dacă ai psoriazis pentru a nu înrăutăți simptomele.
Bogate în zahăr, sare și alți aditivi, alimentele ultra-procesate sunt bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans pe care trebuie să le eviți complet dacă ai psoriazis. Aceste grăsimi nesănătoase conțin uleiuri hidrogenate sau sunt alimente procesate în exces. Printre acestea reamintim:
Anumite produse de origine animală, precum carnea roșie, carnea procesată și produsele lactate pot avea efecte inflamatorii pentru că ele conțin grăsimi trans și omega-6, care sunt transformate ulterior în acizi grași nesaturați. Acizi grași omega-3, de exemplu, sunt ideali în dietă, iar ei se regăsesc în semințele de in, semințele de chia și somon.
Indicele glicemic măsoară cât de rapid anumite alimente cresc nivelul glucozei în sânge. Alimentele cu un indice glicemi crescut, așa cum era de așteptat, duc la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Evită:
Deși alcoolul nu este un aliment, acesta trebuie evitat mai ales dacă suferi de psoriazis, pentru că poate declanșa simptomele bolii. De asemenea, face ca tratamentul să fie mai puțin eficient, din moment ce ficatul are o îndatorire dublă: să metabolizeze alcoolul și să sistematizeze și medicamentele pe care le iei pentru psoriazis.