Vinetele sunt gustoase, dar au și renumele că pot provoca alergii… ”Deși unii ar spune că vinetele, că de fapt toată “familia” din care provin, aceea a solanaceelor, au un conţinut ridicat de alcoloizi, substanţe care pot avea potenţial alergen sau chiar pot duce la intoxicaţii… eu pot spune cu mâna pe inimă (și sunt și ranforsată de studii ștințifice vaste și detaliate) ca a consuma în mod constant vinete poate chiar reprezenta un real ajutor. Și cu efecte imediate pentru un organism care are nevoie să curețe sângele, să scadă colesterolul, să scape de simptome de ordin digestiv precum constipație etc” explică Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness. Am întrebat-o cum să alegem vinete și să le gătim sănătos.
CSÎD: Cum alegem corect vinetele?
Patricia Rusu: Da, ar fi util să învățam să alegem corect vinetele: vinetele aduse la maturitate au un grad de toxicitate mai mic decât cele tinere, cele tinere conţin mai multă solanină, acea substanţă cu potenţial toxic. Aşadar, nu alegeţi vinete foarte tari.
CSÎD: Ce alte beneficii au vinetele?
Patricia Rusu: Au calorii puține, cantități mari de fibre, minerale din belșug – fac ca vinetele să fie o variantă minunată pentru o cină delicioasă, de exemplu. Ca și mod de a le consuma, din punctul meu de vedere – cât mai puțin gătite. Fie că le preferi coapte și pasate în rețeta clasică cu ceapă și condimente sau le pregătești simplu, la cuptor, gata tăiate cub și presârând peste ierburi aromate, le poți consuma alături de preparate ce conțin cereale integrale (o felie de pâine integrală, o mâncare de orez integral sau lângă un hummus din năut cu tahini). Nu vei da greș cu această combinație alimentară în ceea ce privește digestia optimă.
CSÎD: Vinetele înghit mult ulei și încarcă mult caloric preparatul…
Patricia Rusu: Dacă sărezi vinetele înainte de a folosi ulei, acestea vor absorbi mai puțin ulei. Deci ingerezi și tu mai puțin. Le poți și congela și apoi să le folosești tot timpul iernii, cu puțină diferență la gust, dar cu toate beneficiile păstrate.