Legătura dintre obezitate și apariția cancerului nu a fost determinată, însă au fost observate corelări directe între existența cantităților mari de grăsime corporală și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer precum: cancer endometrial, adenocarcinomul esofagian, cancer la ficat, cancer renal, pancreatic, colorectal, cancerul vezicii biliare, de sân, ovarian sau tiroidian. Dr George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității ne-a explicat pe larg care este legătura dintre obezitate și apariția cancerului.
Ce se întâmplă doctore: Care ar fi modalitatea prin care obezitatea ar crește riscurile apariției cancerului?
Dr. George Sirețeanu: Au fost sugerate câteva mecanisme posibile pentru a explică modul în care obezitatea ar putea crește riscurile dezvoltării unor tipuri de cancer de-a lungul vieții.
Persoanele obeze au adesea inflamații cronice de grad scăzut, care, în timp, pot provoca leziuni ale ADN-ului ce pot duce la apariția cancerului. Persoanele supraponderale și obeze sunt mai susceptibile decât cele cu greutate normală să aibă afecțiuni sau tulburări care sunt legate sau care provoacă inflamații locale cronice și care pot fi factori de risc pentru anumite tipuri de cancer. De exemplu, inflamația locală cronică indusă de boala de reflux gastroesofagian sau esofagul Barrett este o cauză probabilă a adenocarcinomului esofagian.
Obezitatea este un factor de risc pentru calculi biliari, o afecțiune caracterizată prin inflamație cronică a vezicii biliare, iar istoricul de calculi biliari este un factor de risc puternic pentru cancerul vezicii biliare. Colita cronică ulcerativă (afecțiune inflamatorie cronică a colonului) și hepatită (boală a ficatului care provoacă inflamații) sunt factori de risc pentru diferite tipuri de cancer hepatic.
Țesutul adipos produce cantități în exces de estrogen, ale cărui niveluri ridicate au fost asociate cu riscuri crescute de cancer mamar, endometrial și ovarian.
Persoanele care suferă de obezitate au adesea niveluri crescute de insulină și factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Această afecțiune, cunoscută sub denumirea de hiperinsulinemie sau rezistență la insulină, precede dezvoltarea diabetului de tip II. Nivelurile ridicate de insulină și IGF-1 pot duce la dezvoltarea cancerului de colon, rinichi, prostată și endometru.
C.S.Î.D.: Aveți idee câte cazuri de cancer sunt cauzate de obezitate?
Dr. G.S.: Un studiu care utilizează IMC (indice de masă corporală) și date despre incidența cancerului, a estimat că, în 2012, în Statele Unite, aproximativ 28.000 de cazuri noi de cancer la bărbați (3,5%) și 72.000 la femei (9,5%) s-au datorat obezității. Procentul cazurilor atribuite excesului de greutate sau obezității a variat foarte mult pentru diferite tipuri de cancer, dar a fost de până la 54% pentru cancerul vezicii biliare la femei și 44% pentru adenocarcinomul esofagian la bărbați.
C.S.Î.D.: Pierderile în greutate pot scădea riscul de cancer?
Dr. G.S.: Dovezi provin din studiile efectuate asupra unor persoane care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. Persoanele obeze care au intervenții chirurgicale bariatrice par să aibă riscuri mai mici de cancer legate de obezitate decât persoanele obeze care nu au o intervenție chirurgicală bariatrică. Chirurgia bariatrică a devenit cea mai rapidă și mai eficientă soluție în cazul pacienților care suferă de obezitate morbidă, datorită efectelor rapide asupra scăderii în greutate, dar mai ales asupra bolilor asociate. Pe lângă tratarea obezității, pacientul va observa o îmbunătățire sau o dispariție a celorlalte boli asociate obezității precum: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, apnee în somn.
C.S.Î.D.: Cum afectează obezitatea supraviețuirea în fața cancerului?
Dr.G.S.: Cele mai multe dovezi despre obezitatea la supraviețuitorii de cancer provin de la persoane care au fost diagnosticate cu cancer de sân, de prostată sau colo-rectal. Cercetările indică faptul că obezitatea poate agrava mai multe aspecte ale supraviețuirii în fața cancerului, inclusiv calitatea vieții, reapariția cancerului, progresia cancerului și prognosticul (supraviețuirea) .
De exemplu, obezitatea este asociată cu riscuri crescute de limfedem la supraviețuitorii de cancer de sân și incontinență la supraviețuitorii de cancer de prostată tratați cu prostatectomie radicală. Decesul la pacienții cu mielom multiplu este cu 50% mai probabilă pentru persoanele cu cel mai înalt nivel de obezitate, comparativ cu persoanele cu greutate normală .
Mai multe studii clinice randomizate la supraviețuitori ai cancerului de sân au raportat intervenții de pierdere în greutate care au dus atât la pierderea în greutate, cât și la modificări benefice ale biomarkerilor care au fost legate de asocierea dintre obezitate și prognostic. Cu toate acestea, există puține dovezi cu privire la faptul că pierderea în greutate îmbunătățește recurența cancerului sau prognosticul.