Contracepția ar trebui să fie „cerberul” care să țină la distanță, pe de o parte, desigur, riscul de a obține o sarcină nedorită, dar și sângerările abundente și durerile menstruale intense. Cu toate acestea, uneori, chiar contracepția este cauza sângerărilor vaginale dintre menstre, lucru care poate surprinde neplăcut femeia.
La debutul folosirii unui mijloc contraceptiv sau la schimbarea acestuia cu unul nou (de exemplu, trecerea de la pilule la dispozitiv intrauterin), organismului îi este necesară o perioadă de acomodare. Iar în această perioadă sângerările dintre menstre nu reprezintă ceva neobișnuit.
În principiu poate dura aproximativ trei luni atunci când metoda de contracepție este hormonală, dar intervalul, bineînțeles, poate varia de la persoană la persoană.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, explică în continuare ce metode contraceptive pot cauza sângerări între menstre, dar și semnalele de alarmă care pot sugera o afecțiune.
Sângerările din afara perioadei menstruale (spotting) pot avea loc în cazul folosirii mai multor metode contraceptive, dar câteva dintre ele, cum ar fi pilulele cu doze mici de estrogen, sunt în special susceptibile să le provoace.
În general, cu cât doza de estrogen este mai mică, iar cea de progestin mai mare, cu atât sângerarea este mai mare, pentru că există un efect direct asupra endometrului, explică dr. Andreas Vythoulkas.
Experții nu sunt total siguri de ce nivelurile mai ridicate de estrogen pot fi de folos în reducerea sângerărilor masive, dar una dintre teorii este că acest hormon poate ajuta sângele să se coaguleze mai bine.
Alți factori care pot determina apariția sângerărilor în timpul administrării anticoncepționalelor sunt:
Înainte de a pune sângerările intermenstruale pe seama hormonilor, mai trebuie știut că ele pot avea loc și atunci când este utilizată o metodă contraceptivă nonhormonală, cum ar fi dispozitivele intrauterine (sterilete) din cupru.
Chiar dacă dispozitivul este introdus în uter pentru o cauză bună, asta nu înseamnă că uterul nu are dreptul să… reacționeze în fața unui corp străin și să manifeste iritații și sângerări. Iar aceste neplăceri pot dura aproximativ un an, până când se realizează adaptarea, adaugă dr. Vythoulkas.
În cazul pilulelor contraceptive, dacă sângerarea persistă mai mult de trei luni, poate fi vorba și despre o incorectă administrare a lor. Însă dacă administrarea se face corect și totuși sunt prezente o serie de simptome, este neapărat necesar să te adresezi medicului.
Respectivele simptome sunt:
În situația în care cauza sângerărilor o reprezintă faptul că anticoncepționalele nu sunt corect administrate (uiți foarte des să îți iei pilula), este un semn cât se poate de clar că această metodă nu este cea potrivită pentru tine.
În acest caz va trebui să mergi la medic și să discuți cu el pentru a încerca o altă metodă, care să îți fie mai comodă. De exemplu, aplicarea de plasturi anticoncepționali, montarea unui dispozitiv intrauterin sau folosirea unui inel vaginal. Acesta din urmă poate fi păstrat introdus timp de trei săptămâni, fiind calea de mijloc între administrarea zilnică de pilule și purtarea steriletului vreme de câțiva ani.
Sângerările dintre menstruații pe fondul folosirii de metode anticoncepționale este bine să fie raportate medicului, pentru ca acesta să poată investiga posibilitatea existenței altor cauze în afara celor de adaptare a organismului.
Spottingul mai poate fi și semnul unei infecții cu transmitere sexuală (gonoreea sau chlamydia), a unui avort spontan, a prezenței chisturilor ovariene, polipilor (la nivelul colului sau uterului) ori a fibroamelor uterine. Și mai poate fi, de asemenea, semnul unei sarcini sau al unui cancer ginecologic, conchide dr. Andreas Vythoulkas.