Dacă nu te bucuri de un sistem digestiv perfect, probabil știi că ceea ce mănânci are un impact foarte mare asupra organismului tău și te poți confrunta cu o problemă des întâlnită- constipația. Înainte de a începe să-ți pui limite în dietă și să începi să consumi apă și prune în exces, trebuie să știi că anumite obiceiuri proaste pot produce această problemă. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să le excluzi în totalitate.
Multe persoane care se confruntă cu constipația ajung să-și limiteze dieta la câteva alimente în ideea că nu pot tolera altceva. De multe ori, constipația este asociată lipsei anumitor alimente sau nutrienți din dietă, în special fibre, un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera.
Iată ce ce obiceiuri proaste din alimentație pot produce constipația și de ce nu ar trebui consumate în exces.
Nu mai este niciun secret că produsele lactate, în special atunci când sunt consumate în exces, pot afecta sistemul digestiv. Cel mai frecvent consumate sunt laptele și brânza. Pentru adulții care se confruntă cu constipație cronică se recomandă înlocuirea produselor lactate cu variantele vegetale- lapte de soia, lapte de migdale sau de ovăz.
Știm cât este de importantă vitamina D în organism, motiv pentru care prezența produselor lactate este și ea importantă în dietă. Această grupă alimentară nu trebuie eliminată definitv, ci poți găsi un echilibru prin care să ții constipația sub control.
Constipația nu este tocmai produsă de carne în sine. Persoanele care consumă cantități mari de carne roșie nu consumă suficiente fibre. De asemenea, carnea roșie conține destul de multă grăsime, ceea ce încetinește sistemul digestiv. Dar, din nou, ceea ce mâncăm ne afectează diferit. Dacă vrei să te bucuri din când în când de câte o friptură, asigură-te că restul meselor conțin suficiente cantități de fibră (cereale integrale, fructe și legume).
Produsele de tip fast food nu sunt neapărat sănătoase. Alimentele procesate tind să aibă un nivel crescut de grăsimi și scăzut în fibre, o combinație deloc plăcută pentru colon. Dacă nu consumi suficiente fibre, ajungi la constipație.
Dulciurile pot fi și ele o problemă dacă sunt frecvent întâlnite în dietă, în special dacă vorbim de cele bogate în zahăr.
Dacă ești la dietă reduci semnificativ cantitatea de mâncare pe care o consumi, ceea ce poate duce la constipație. Atunci când stomacul se extinde, colonul începe să se contracte, ceea ce duce la eliminarea bolului. Dacă în stomac nu se află suficientă mâncare, nu ajungi la acest reflex.