Analiza care îți arată cum stai cu sănătatea oaselor. Durează doar 10 minute!

  • Publicat:
Analiza care îți arată cum stai cu sănătatea oaselor. Durează doar 10 minute!
Foto: Envato

Osteodensitometria este un examen imagistic de înaltă performanță care utilizează raze X pentru a determina densitatea minerală osoasă și rezistența osoasă. Această metodă poate evalua întregul sistem osos sau doar zonele cele mai predispuse la fracturi osteoporotice, cum ar fi gâtul femural, antebrațul și coloana vertebrală.

Cui se recomandă osteodensitometria și în ce constă

Osteodensitometria este recomandată persoanelor vârstnice, femeilor care se află la menopauză și celor cu afecțiuni osoase. După instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut să dezvolte osteoporoză și să sufere o fractură, din cauza pierderii rapide de masă osoasă ce apare în această perioadă a vieții.

Cele mai frecvent examinate zone sunt coloana vertebrală și șoldurile. Aceste zone sunt cel mai probabil să fie facturate în cazul demineralizării osoase.

Tehnica de măsurare a densității osoase necesită o expunere minimă la radiații, iar examinarea durează cel mult 10 minute. Este un proces noninvaziv și nedureros și nu necesită injecții.

Osteodensitometria este cea mai utilizată tehnică pentru studierea densității minerale osoase. Pentru a realiza acest lucru, două fascicule de raze X cu niveluri diferite de energie sunt direcționate către oasele pacientului, iar densitatea minerală este măsurată prin determinarea absorbției fiecărui fascicul de către oase.

Pacientul poate mânca normal în ziua examinării, dar dacă a primit anterior substanțe de contrast pentru alte tipuri de examinări imagistice (urografie, rezonanță magnetică, tomografie computerizată), se recomandă să aștepte cel puțin 3 săptămâni înainte de examinare.

Pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice de pe corp, cum ar fi ceasul, cerceii, lanțul, brățările, ochelarii de vedere etc. Pentru a obține rezultate cât mai apropiate de realitate, în timpul investigației, pacientul trebuie să stea întins pe masă, în poziție orizontală, fără să se miște, aproximativ 10 minute.

În timpul examinării, se utilizează brațul de scanare mobil, deci pacientul nu va fi atins în niciun moment. Valoarea obținută din acest proces va fi calculată pentru a determina riscul de fractură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult