Pentru pacientele care intră la menopauză sau aflate în pre-menopauză, OMS recomandă suplimentarea hormonală în două situații: simptomele neuro-vegetative care alterează calitatea vieții și problemele din sfera uro-genitală. Nu întotdeauna însă aceasta rezolvă a doua categorie de probleme, de aceea, însă există o serie de tehnici de ultimă generație.
Una dintre cele mai noi și de succes forme de terapie adjuvantă pentru problemele legate de menopauză și nu numai este terapia de rejuvenare a țesuturilor din sfera genitală cu plasmă (PRP). În această tehnică se injectează, în diferite zone în funcție de patologie, propria plasmă bogată în plachete sangvine, stimulând procesele de reparare și regenerare a țesuturilor, prin activarea celulelor stem.
„Există o serie de patologii ginecologice, prezente la femeile de toate vârstele, pentru care aceast gen de terapie este foarte eficientă. De asemenea, ginecologia reconstructivă foloseste cu succes această tehnică pentru tratamentul cicatricilor sau reglarea florei vaginale. Pentru femeile aflate la menopauză acesastă tehnică ameliorează în special efectele sindomului uro-genital”, spune dr. Vasilika Gero, medic ginecolog specializat în terapia PRP.
Aveastă procedură are o serie de indicații medicale precum candidoză recurentă, tratamentul atrofiei vaginale, tratamentul incontinenței urinare de grad mic și a cisitelor recidivante, tratamentul distrofiilor vulvare în stadii incipiente, tratamentul ectopiei colului uterin (inflamație, rană diagnosticată, etc), îmbunătățirea calității endometrului (mai ales pentru FIV). În același timp, efectele acestor intervenții contribuie mult la îmbunătățirea vieții sexuale afectată de menopauză și la eliminarea disconfortului legat de atrofia vaginală.
Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. Dacă în 1998 erau în evidență 477 de milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global. În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.