Globoferrina, scut natural împotriva virusurilor și bacteriilor. Scade riscul infectării și crește imunitatea (P)

  • Publicat:
Globoferrina, scut natural împotriva virusurilor și bacteriilor. Scade riscul infectării și crește imunitatea (P)

Scăderea temperaturilor înseamnă, în general, o creștere a gradului de virulență. Doar că în acest context pandemic situația este și mai îngrijorătoare. Asistăm cu toții la o escaladare a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în această perioadă.

Există remedii din ingrediente naturale, ușor de asimilat de către organismul uman. Acestea, în cantitățile potrivite, acționează ca un scut atunci când virusurile încearcă „să invadeze” celule organismul uman. Lactoferina este glico-proteina cu rol dovedit în creșterea imunității și scăderea riscului de infecții.

Globoferrina, bariera împotriva virusurilor și infecțiilor

Globoferrina este un supliment alimentar nou bazat pe lactoferină. Aceasta din urmă, lactoferina, așa cum o indică și numele, este glico-proteină din familia transferinei, caracterizată printr-o capacitate ridicată de a lega fierul. Mai precis, poate „fura” fierul agenților patogeni, lăsându-i fără capacitate de multiplicare.

Unde o găsim? Tot numele este relevant și pentru acest lucru. De regulă, în cantități mari este prezentă în laptele majorităţii mamiferelor, colostru (laptele din primele zile după naștere), dar și în multe secreții corporale, precum în salivă, secreţii nazale sau lacrimi.

Cum acționează, la nivel celular, Globoferrina?

Lactoferina, prezentă în Globoferrina, acționează ca o barieră împotriva virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, pe care îl oprește să pătrundă în celule și să infecteze gazda. Chiar și în eventualitatea unei infectări, Globoferrina ajută la scăderea materialului viral și duce la ameliorarea simptomelor.

Practic, efectul de barieră se manifestă prin blocarea receptorului virusului sau a co-receptorului prezent pe celula gazdă. Cum? Prin atașarea lactoferinei la receptorul HSPG de pe suprafața celulară, cel care deschide calea virusului către celulele-țintă.

De asemenea, lactoferina poate stimula răspunsul imunitar și reglează sinteza de citokine proinflamatorii, spune Dr. Mihaela-Cristina Olariu, medic specialist boli infecțioase și gastroenterologie.

Rezultatele vizibile pentru efectele de stimulare a imunității și reducere a inflamației de către lactoferină au atras atenția, mai ales prin interacțiunea acesteia cu celulele imune și citokinele.

Tratamentul cu lactoferină a scăzut cantitatea de citokine IL1B și IL6, care se numără printre cele mai importante implicate în procesul de hiper-inflamație cunoscut și sub denumirea „furtuna de citokine”.

Lactoferina este foarte posibil să fie implicată și în stimularea proteinelor responsabile pentru eliberarea fierului din ţesuturi spre circulaţie. Așadar, fierul, la nivel celular, devine ușor disponibil pentru sinteza hemoglobinei, un constituent important al globulelor roșii din sânge.

Lactoferina se găsește și în granulocitele neutrofile, globulele albe din sânge, care protejează în special împotriva infecţiilor bacteriene și fungice. Tocmai de aceea, este un adjuvant puternic în protecția împotriva infecțiilor virale și bacteriene și are proprietăți antiinflamatoare, adaugă Dr. Mihaela-Cristina Olariu, medic specialist boli infecțioase și gastroenterologie.

Ce se întâmplă în organism după infectarea cu virusul SARS-CoV-2?

Există un moment esențial în procesul de contactare a virusului care determină infectarea și gradul în care aceasta se produce și anume legarea, ancorarea virusului de receptorii celulari.

Modul în care se face accesul celular al SARS-CoV-2 depinde de cum glicoproteina virală (Spike) – acei țepi pe care îi vedem figurați în reprezentarea grafică a virusului – se leagă la receptorul ACE-2.

Aceasta este proteina prin care virusul ajunge în sistemul organismului uman și îl infectează. Este prezentă în multe tipuri de celule și țesuturi din inimă, plămâni, vase de sânge, rinichi, ficat și tractul gastro-intestinal.

După ce pătrunde în organism, virusul este identificat de sistemul imunitar ca agent nespecific – „invadator” –  care trebuie eliminat.

O serie de citokine şi de interleukine sunt sintetizate și amplifică răspunsul imun, precum şi o serie de interferoni (IFNs), care se vor opune replicării virale.

Cele mai recente studii sugerează că Globoferrina poate fi folosită atât în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, cât și în timpul infecției pentru a preveni excesul inflamator.

Este suficientă 1 capsulă de Globoferrină pe zi pentru a crea bariera împotriva virusurilor și a proteja organismul, mai ales în această perioadă când suntem expuși la astfel de infectări. În cazul persoanelor infectate se recomandă 2 capsule pe zi.

Atenționări: Globoferrina este un derivat al laptelui de vacă. Este contraindicat persoanelor cu intoleranţă la lactoză sau alergice la proteinele din lapte.

Administrarea de lactoferină în doză de 200 mg pe zi este bine tolerată, chiar și în timpul sarcinii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fibromul uterin: 5 factori de risc
Fibromul uterin: 5 factori de risc