Vaccinul anti-COVID a fost în prim-planul discuției cu medici de top în cadrul celei mai recente emisiuni Ce se întâmplă, Doctore? LIVE. Dr. Valeria Herdea a explicat de ce unele informații legate de vaccin sunt eronate, dar și ce e de făcut pentru a stimula imunitatea copiilor.
Există nenumărate mituri legate de vaccin: de la infertilitatea fetelor sau femeilor tinere până la apariția ulterioară a unor boli grave. Însă dr. Valeria Herdea a dezmințit aceste informații eronate.
„Sunt studii extrem de serioase și pe ovule și pe spermatozoizi, și pe gravide și pe lăuze și pe tot ce vreți dumneavoastră care infirmă mitul infertilității. Și ca să vă dau un exemplu, în familia mea este o gravidă vaccinată și așteptăm al șaptelea bebeluș în familie”, a spus Dr. Valeria Herdea.
Medicul a continuat spunând că, în calitate de cadru medical, se bazează pe informații științifice, pe argumente foarte clare care rezultă din studii.
Vaccinul anti-COVID nu este obligatoriu, vaccinarea este voluntară, însă cei care încă se gândesc ce să facă ar trebui să ia în calcul efectele secundare temporare „cauzate” de vaccin și efectele negative ale infecției COVID, adică ce se întâmplă dacă are loc îmbolnăvirea.
„Important este să alegem sănătatea”, a subliniat dr. Valeria Herdea.
Imunitatea are legătură cu mai multe aspecte: de la stilul de viață, la educația pentru sănătate, aplicarea ei. Atunci când aducem în discuție imunitatea copiilor ne referim la capacitatea de luptă a organismului copilului. Or aceasta are legătură cu componenta genetică și factorii de mediu.
Copilul are nevoie de un habitat curat, alimentație de bună calitate (fructe, legume, pește), mișcare în aer liber, gândire pozitivă, somn, hidratare, exerciții fizice, dar și evaluarea corectă a stării de sănătate. Copiii au nevoie, ca și adulții, de o evaluarea anuală pentru a vedea dacă au vreo carență.
Este important să modulăm imunitatea copiilor, dar să nu hiperstimulăm cu prea multe produse în același timp.