Consumul regulat de nuci poate reduce riscul de instalare a cancerului la prostată, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani. De asemenea, nucile ar putea încetini dezvoltarea tumorilor, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe şoareci.
Cancerul la prostată este cea mai comună formă a acestei boli în rândul bărbaţilor, după cel de piele, dar, odată depistat, poate fi tratat cu succes. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, parte a sistemului reproducător masculin.
Nucile fac parte din categoria superalimentelor, fiind foarte bogate în nutrimente esenţiale organismului, inclusiv acizi graşi Omega 3. Studii anterioare au demonstrat eficienţa lor în reducerea riscului de cancer mamar şi boli cardiovasculare.
Cel mai recent studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din Davis, arată că nucile reduc nivelul factorului de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanşarea cancerului mamar şi de prostată.
Studiul, publicat în Journal of Medicinal Food, a avut ca scop să stabilească dacă beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea cancerului la prostată sunt generate de consumul de nuci sau de substanţe din acestea, precum acizii graşi Omega 3, care se găsesc şi în alte alimente.
Şoarecii incluşi în acest studiu au fost hrăniţi, timp de 18 săptămâni, fie cu nuci, fie cu ulei de nucă, fie cu grăsimi similare celor care se găsesc în acest fruct.
În urma studiului s-a dovedit că primele două pot reduce nivelul de colesterol şi încetini dezvoltarea tumorilor la prostată, în timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleaşi efecte, motiv pentru care cercetătorii spun că beneficiile vin din alte substanţe din acest fruct.
Însă studiul nu a stabilit care dintre celelalte substanţe din nuci pot preveni cancerul la prostată şi nici ce combinaţii. Aceste fructe conţin, printre altele, fibre, zinc, magneziu şi seleniu.
Totodată, consumul de nuci poate modifica mai multe mecanisme asociate dezvoltării tumorilor, reducând nivelul de IGF-1, dar şi de colesterol, necesar creşterii celulelor canceroase. De asemenea, consumul de nuci a redus nivelul unor molecule specifice, markeri ai riscului de cancer la prostată.
Autorii acestui studiu spun că, deşi a fost efectuat pe şoareci şi nu pe oameni, bărbaţii ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor în dietă, consumate însă cu moderaţie, pentru că sunt bogate în calorii.