Șocul septic – ce este, care sunt cauzele, cum se manifestă

  • Publicat:
Șocul septic - ce este, care sunt cauzele, cum se manifestă
Sursa foto: Shutterstock

Șocul septic este o urgență medicală și trebuie tratată ca atare! Acest fenomen apare când tensiunea arterială scade periculos de mult și determină insuficiență respiratorie, în urma unei infecții în corp, fie că este provocată de virusuri, bacterii sau fungi.

Inițial, infecția determină sepsis, care se manifestă prin slăbiciune, frisoane și ritm cardiac accelerat. Ulterior, dacă nu se iau măsuri terapeutice, toxinele din corp distrug capilarele, afectând circulația sângelui. Acest lucru are un impact major asupra abilității inimii de a pompa sânge către organele vitale (creier, ficat, plămâni, rinichi).

Cine e la risc să dezvolte șoc septic

Persoanele cu sistemul imunitar incomplet dezvoltat sau fragilizat din cauza bolilor cronice sunt mai predispuse la șocul septic. Printre aceste categorii la risc amintim:

  • Nou-născuții
  • Persoanele vârstnice
  • Femeile însărcinate
  • Persoanele cu boli cronice (diabet, ciroză hepatică, insuficiență renală etc.)
  • Persoanele imunocompromise infectate cu HIV sau cele care fac chimioterapie

Cum se manifestă șocul septic

Simptomele șocului septic pot debuta brusc, agravându-se în scurt timp. Acestea pot consta în:

În lipsa tratamentului, șocul septic poate duce la complicații precum: insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă, insuficiență renală sau cheaguri de sânge care determină infarct, accident vascular cerebral sau embolism pulmonar.

Din cauza acestor complicații, șocul septic este considerat o urgență medicală și poate fi fatal dacă nu se iau măsuri în cel mai scurt timp.

Șansele de supraviețuire depind de cauza infecției care a determinat șocul septic, organele afectate și rapiditatea cu care este instituit tratamentul.

Cum se tratează șocul septic

Șocul septic este o urgență medicală și necesită tratament cât mai rapid pentru salvarea vieții persoanei afectate.

Tratamentul șocului septic poate consta în:

  • Oxigenoterapie
  • Perfuzii cu diverse soluții sau medicamente care cresc tensiunea arterială
  • Antibiotice
  • Intervenție chirurgicală

Oxigenoterapia are rolul de a ajuta pacientul să respire. Aceasta poate consta în utilizarea unei măști faciale de oxigen, intubație traheală sau ventilație mecanică.

Pentru reglarea tensiunii arteriale pot fi administrate perfuzii cu diverse medicamente. Stabilizarea circulației sanguine previne lezarea organelor vitale, precum creierul, ficatul, rinichii, inima.

De asemenea, pot fi indicate vasopresoare precum dopamina, adrenalina, noradrenalina, care determină vasoconstricție (îngustarea vaselor) și cresc ritmul cardiac.

Antibioticele sunt frecvent utilizate când șocul septic este determinat de o infecție bacteriană. Antibioticul folosit depinde de locul infecției și de tipul de agent infecțios. În consecință, este necesară efectuarea antibiogramei înainte de administrarea acestor medicamente.

Însă, având în vedere că șocul septic trebuie tratat cât mai rapid pentru salvarea vieții pacientului, poate fi luată decizia administrării celor mai eficiente antibiotice înainte de obținerea rezultatelor la antibiogramă.

În cazurile severe de șoc septic, când sunt lezate organe vitale, poate fi luată în considerate intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului necrozat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult