Tusea cu sânge – ce boli grave poate ascunde. Avertismentul medicilor pneumologi

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tusea cu sânge - ce boli grave poate ascunde. Avertismentul medicilor pneumologi
Sursa foto: Shutterstock

Tusea cu sânge sau hemoptizia reprezintă o sângerare la nivelul căilor respiratorii inferioare, manifestată prin eliminarea unei expectorații cu sânge roșu deschis, spumos, printr-un acces de tuse.

Aceasta poate fi unică sau multiplă, în cantitate variabilă, de la câteva firișoare de sânge amestecate cu spută, până la cantități mari, de 300 de mililitri de sânge, pe parcursul unei zile.

Tusea cu sânge: care sunt cauzele?

Cele mai frecvente cauze ale hemoptiziei sunt:

Hemoptizia poate să apară și ca urmare a unor manevre de diagnostic sau tratament, cum sunt bronhoscopia cu biopsie, intubarea postoperatorie, la pacienții cu tratament anticoagulant sau antiagregant (inclusiv la aspirină), în insuficiență cardiacă sau în boli autoimune.

Neoplasmul bronho-pulmonar cu care se prezintă bolnavii în unitatea sanitară nu mai permite decât un tratament paliativ. Ajung foarte tardiv la medic, într-un stadiu avansat al bolii.

Este important ca pacienții să se prezinte pentru consult de specialitate încă de la primele simptome, astfel încât această patologie să poată fi diagnosticată în stadii incipiente și să permită administrarea unui tratament curativ.

Vorbim de pacienții care tușesc de mai mult de trei săptămâni, care au o scădere ponderală accentuată sau hemoptizie (spută cu sânge), spune dr. Emanuela Tudorache, specialist pneumolog, atestat în endoscopie bronșică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Tusea cu sânge trebuie să fie diferențiată față de sângerările provenite din nas, gură, faringe sau din stomac.

Ce măsuri trebuie luate dacă tușești cu sânge

Hemoptizia trebuie tratată ca o urgență, pentru că evoluția poate fi imprevizibilă și greu de controlat. Pericolul principal îl reprezintă sufocarea cu propriul sânge, mai degrabă decât pierderea volemică.

Primele măsuri recomandate în asemenea situații sunt: sistarea oricărei activități, urmată de repaus fizic, calmarea tusei, evitarea căldurii, ce poate agrava hemoptizia, consumul de lichide, comprese reci pe torace și adresarea la serviciul de urgență pentru investigații și tratament de specialitate, spune dr. Bertici Nicoleta, medic pneumolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult