Cum treci peste o aventură extraconjugală: aceleași etape ca la doliu

O aventură extraconjugală poate însemna finalul unei relații.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum treci peste o aventură extraconjugală: aceleași etape ca la doliu

O aventură extraconjugală vine ca un șoc pentru partenerul rănit, chiar și atunci când știe că în relație nu merg lucrurile așa cum și-ar dori. Pierderea încrederii într-o relație nu este diferită de moartea sau pierderea cuiva drag, spun specialiștii. Cercetătorii au descoperit recent că procesul de doliu se aseamănă foarte mult cu cel prin care trecem când descoperim că am fost trădați de o persoană iubită.

Procesul de doliu include cinci etape emoționale până la recuperarea după pierdere, conform modelului Kubler-Ross. Acest proces nu este liniar, iar partenerul rănit se poate regăsi în orice etapă în diferite intervale de timp. Etapele travaliului, ce se potrivesc conform certetătorilor și pierderii încrederii în partenerul de cuplu sunt următoarele:

Etapa negării

Ca și la moartea cuiva drag, partenerul înșelat încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat și adesea nu este conștient de ceea ce i se întâmplă. La acest moment, totul pare ireal. Inițial, cel rănit tinde să minimizeze durerea descoperirii aventurii și trece prin faza că totul va fi bine. Apare o nevoie puternică de a discuta și confirma situația prin care trece, cu partenerul, punându-i o grămadă de întrebări în mai multe moduri diferite, deoarece pur și simplu simte că acest lucru nu se poate întâmpla sau nu se întâmplă cu adevărat. De fapt, el ar avea nevoie ca partenerul să vină și să nege cu argumente solide Aventura extraconjugală.

Etapa furiei

Iubitul înșelat începe să pună cap la cap evenimentele, iar realitatea iese treptat la iveală. Acesta simte o furie legată de faptul că se simte trădat, Ea este, însă, izvorâtă din dezamăgirea conștientizării pierderii relației. Furia poate fi față de el însuși pentru că a lăsat să I se întâmple asta, sau față de de partenerul care l-a trădat. Practic, partenerul înșelat simte că celălalt i-a înșelat încrederea, încălcând acordul de a se iubi exclusiv. Ulterior intervine și teama că furia ar putea alunga persoana pe care încă o iubește. Și astfel pentru a nu-și pierde partenerul, cel înșelat încearcă să-și reprime furia.


Etapa negocierii

Sentimentele de confuzie, durere, furie și alte emoții par insuportabile și par să ducă la lipsa totală a controlului. Partenerul se confruntă cu o stare de neputință intensificată de emoții puternice și prin urmare, apare nevoia de a recăpăta controlul. Partenerul rănit încearcă să reseteze trecutul explorând diferite căi, cum ar fi „dacă aș fi oprit-o în ziua aceea când i-am văzut mesajele”, „dacă nu i-aș fi spus x lucru, atunci poate că nu…” și altele asemănătoare. Se declanșează o luptă pentru a vindeca durerea mai repede, bazată pe explicații logice și sentimente raționale.

Etapa depresiei

În acest moment se simte din plin impactul pierderii unei relații de încredere. Aventura extraconjugală șterge toată încrederea în relație, construită alături de partener. În timp ce primele trei etape sunt mai cognitive și orientate spre soluții, această etapă este emoțională și orientată spre experiență. Ar putea implica tristețe profundă și izolare. Partenerul rănit experimentează emoții intense de furie, tristețe și îndoieli care îl pot face să simtă că absolut nimic nu mai are niciun sens și că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte. Pot apărea întrebări precum „Partenerul meu mă mai iubește?” „Ar fi trebuit să acord mai mult timp și atenție la ceea ce mi-a spus?”, „Ce fac acum?”, „Oare m-a iubit vreodată cu adevărat?” Deși depresia se poate simți ca o zonă de confort pe măsură ce conflictul interior se diminuează, a rămâne blocat în această etapă pe termen nelimitat este nesănătos și presupune consiliere psihologică pentru a putea ieși din această etapă.

Etapa acceptării

Acceptarea vine în urma a ceea ce s-a întâmplat și ca răspuns la ce ar putea însemna acest eveniment în viitor. Nu este o rezoluție perfect formată, ci o etapă transformatoare în urma unei schimbări semnificative. Partenerul rănit poate începe să aibă gânduri legate de ceea ce a mers prost, ce greșeli a făcut și acestea îl pot ajuta pe cel înșelat să se focuseze pe prezent și pe viitor. Acum se reînnoiește speranța cu privire la restabilirea relației. Această etapă se simte diferit pe măsură ce perspectiva asupra mai multor aspecte ale vieții se schimbă.

 

Important este ca cel părăsit să înțeleagă dacă mai are rost să își dorească acea relație, dacă mai este realist acest lucru, dacă poate trece cu adevărat peste acel moment. Și, în funcție de răspunsurile la aceste întrebări să vadă ce se mai poate face fie pentru a repara acea relație și a o face să meargă, fie să meargă mai departe, dar cu lecțiile învățate despre ce nu a mers, de ce nu a mers și ce are de îmbunătățit – dacă are – pe viitor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: