Alimentul mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Românii îl consumă zilnic

  • Publicat:
Alimentul mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Românii îl consumă zilnic
Foto: Shutterstock

Cu toții știm cât de dăunător este alcoolul pentru ficat, însă prea puțini dintre noi acordăm atenția cuvenită alimentației, care are un rol determinant în apariția bolilor hepatice. Din păcate, un aliment mai nociv pentru ficat decât oricare altă băutură alcoolică este consumat zilnic de români și oameni de pretutindeni.

Este vorba despre zahăr, cel numit și otrava albă, care încarcă ficatul cu grăsime și determină apariția steatozei hepatice nonalcoolice, iar în cazurile grave chiar ciroză hepatică.

Sucurile, băuturile energizante îndulcite, produsele de patiserie, bomboanele, prăjiturile cu creme, napolitanele, ciocolata, compoturile, pâinea, chiar și murăturile, toate acestea sunt exemple de alimente și băuturi pline de zahăr care afectează grav ficatul.

Zahărul, mai nociv pentru ficat decât alcoolul

Consumul excesiv de zahăr este asociat cu numeroase afecțiuni, de la obezitate, boli de inimă, de ficat, diabet până la diverse forme de cancer, inclusiv ciroză hepatică.

Nu este de mirare că explozia acestor boli a avut loc în ultimii zeci de ani, timp în care industria alimentară a pus la dispoziția consumatorilor tot felul de produse impregnate cu zahăr sub diverse forme.

În cazul persoanelor sedentare, excesul de zahăr – mai precis de fructoză, una dintre moleculele prezente în zahăr, alături de glucoză – se transformă în depozite de grăsime pe suprafața ficatului. Asta, deoarece fructoza transformată în glicogen nu mai este utilizată.

Aceste grăsimi ajung, parțial, în sânge, ducând la afecțiunea numită hipertrigliceridemie (trigliceride crescute).

O altă parte rămâne stocată în ficat, unde determină, în timp, apariția steatozei hepatice non-alcoolice. Adică ficatul gras, mărit. 

Mai departe, ficatul începe să devină rezistent la insulină, ceea ce determină instalarea sindromului metabolic, definit ca un cumul de afecțiuni care duc la creșterea riscului cardiovascular.

Și mai nociv pentru ficat este zahărul artificial, respectiv siropul de glucoză

Spre deosebire de zahăr, siropul de glucoză (sau de porumb sau de dextroză) este metabolizat diferit de organism. Acesta determină inhibarea secreției de insulină și s-a demonstrat că poate crește semnificativ riscul de steatoză hepatică, dar și diabet sau boli cardiace.

Mai mult, siropul de glucoză folosit în compoziția majorității alimentelor (citiți etichetele, de curiozitate) acționează asupra anumitor regiuni din creier responsabile cu reglarea apetitului.

Mai precis, neurotransmițătorii specifici nu mai transmit creierului că suntem sătui și, astfel, mâncăm din ce în ce mai mult și mai prost, învârtindu-ne într-un cerc vicios care duce, inevitabil, la apariția bolilor mai sus menționate.

Un exemplu în acest sens sunt cartofii prăjiți „tratați” în prealabil cu sirop de dextroză, care au zero nutrienți, dar multe calorii și numeroase efecte nocive asupra sănătății.

Deși zahărul ar trebui să fie o excepție în regimul nostru alimentar, adevărul este că rareori respectăm recomandările medicilor. Și nu neapărat pentru că nu am avea voință, ci pentru că aproape toate produsele alimentare au în compoziție zahăr rafinat sau mult mai nocivul sirop de dextroză.

De aceea este esențial să citim cu atenție etichetele produselor alimentare și să le evităm pe cele care conțin cantități mari de zahăr, sub orice formă.

Potrivit American Heart Association, o persoană sănătoasă – deci, atenție, nu cineva care are deja o boală de ficat sau diabet – poate consuma zilnic maximum 35 (bărbați), respectiv 25 de grame de zahăr zilnic (femei).

Având în vedere că o sticlă de cola de 330 ml are aproape 30 de grame de zahăr, practic, porția zilnică este deja asigurată. Deci nu mai avem voie, teoretic, să consumăm niciun aliment sau băutură care conține zahăr toată ziua.

În realitate, lucrurile stau complet altfel, dovadă fiind pandemia de obezitate, diabet și boli de ficat care apar „din neant”.

Așadar, mare atenție la etichete, renunță la produsele care conțin zahăr adăugat și încearcă, în schimb, să adopți un regim alimentar bazat pe fructe și legume proaspete, cereale și carne slabă, completat de un stil de viață sănătos – mișcare zilnică, evitarea stresului, a fumatului și odihnă cât cuprinde.

Surse:

https://academic.oup.com/ajcn/article/88/6/1738S/4617109

https://britishlivertrust.org.uk/sugar-and-the-liver-what-you-need-to-know/

https://arphysmed.com/2017/10/the-amazing-similarities-between-this-toxic-sugar-and-alcohol/

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-much-sugar-is-too-much

https://www.orlandohealth.com/content-hub/how-sugar-can-harm-your-liver

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult