Cauze ale durerilor de spate: ce explicații de natură emoțională ascund

Traumatismele, postura incorectă, mișcările bruște, sau înaintarea în vârstă sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate.
  • Publicat:
Cauze ale durerilor de spate: ce explicații de natură emoțională ascund
Foto: shutterstock

Traumatismele, postura incorectă, mișcările bruște, joburile care presupun poziții fixe pentru perioade îndelungate de timp sau înaintarea în vârstă sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate. Dar ele ascund, de cele mai multe ori, dezechilibre emoționale care slăbesc rezistența coloanei vertebrale.

Majoritatea adulților din ziua de azi au un stil de viață care predispune la dureri de spate: totul se întâmplă în mare viteză, dar, paradoxal, presupune și un sedentarism cronic, iar mișcările bruște sau sforțările funcționale (de exemplu, când cărăm sau împingem ceva greu) ale unui organism care nu mai este învățat cu mișcarea cresc riscul de accidentare; orele pe scaun, la birou, sau în picioare, la casa de marcat, deformează postura.

Cu toate acestea, durerile de spate nu se manifestă la fel de rapid și de intens la doi indivizi cu un stil de viață și program asemănătoare. OK, putem presupune că un organism este mai puternic (și din punct de vedere genetic) decât altul, însă discrepanțele între suferințele pacienților care prezentau predispoziții similare spre apariția durerilor de spate, plus explozia numărului de astfel de cazuri din ultimul an au pus-o pe gânduri pe Larisa Iancu, kinetoterapeut.

„Durerile de spate sunt o afecţiune des întâlnită la pacienţii de toate vârstele şi din toate domeniile de activitate, iar cauzele lor sunt multiple şi foarte vaste. De la o simplă aplecare, până la traumatisme severe. Totuşi, faptul că în ultimul an – afectat de pandemie – aceste dureri s-au accentuat, iar numărul cazurilor de persoane care semnalează dureri de spate a crescut, m-a făcut să cercetez literatura de specialitate”, spune specialistul în kinetoterapie Larisa Iancu.

În documentarea sa, a ajuns la lucrările lui Jacques Martel, psihoterapeut canadian, care cercetează legătura dintre dezechilibrele emoționale și durerile fizice, și care vorbește despre „cauzele spirituale ale bolilor”. Sau „somatizarea emoțiilor”, așa cum este denumit fenomenul în literatura de specialitate a psihosomaticii, știința care se ocupă cu studiul influenței dezechilibrelor mentale și emoționale asupra organismului.

Lunga coloană a conflictelor interne: durerea fiecărei vertebre are o semnificație emoțională

Sunt 24 de vertebre separate în coloana vertebrală plus alte nouă sudate în regiunile sacrală și coccigiană, ceea ce înseamnă multe posibilități de apariția a durerii, deci a dezechilibrelor emoționale. Cele mai frecvente dureri de spate între cele raportate de pacienți de pe întreg globul sunt cele ale spatelui inferior (zonele lombară și sacrală), urmate, ca frecvență, de durerile cervicale.

Cauze ale durerilor de spate: ce explicații de natură emoțională se ascunde în spatele lor

Durerile lombare: „sunt asociate cu durerile de rinichi deoarece reprezintă zona de susținere a corpului, partea de jos a spatelui reprezintă siguranța”, spune kinetoterapeutul Larisa Iancu.

Sentimentele de neputință, singurătate, tristețe, nesiguranță (fie de natură fizică, sexuală, financiară etc.), nemulțumirea, gelozia, rezistența în a accepta realitatea, toate se reflectă în durerile din zona lombară.

Durerile în zona sacrală sunt semnul rigidității emoționale și amorțelii spirituale, dacă se manifestă în partea de sus a acestei zone, și semn de conflict interior pe teme sacre, precum convingerile religioase, dacă se manifestă în partea de jos, înspre coccis.

Durerile cervicale pot fi stârnite de teama de „gura lumii”, de frământările interioare legate de propria spiritualitate, de nevoia obsesivă de a se descurca singur, chiar izolându-se de ceilalți, de vina și furia simțite în interacțiunea cu ceilalți, de obsesia pentru controlul celorlalți și de inconsecvența în aplicarea principiilor de moralitate, credință și justiție în viața de zi cu zi.

Cea mai la îndemână soluție – și, probabil, cea care va face cea mai mare diferență în starea de sănătate, spun specialiștii în psihosomatică – este introspecția. O discuție cu eul interior, detectarea conflictelor și acceptarea lor și căutarea soluțiilor – chiar cu ajutorul unui specialist de profil – pentru a „calma spiritele” sunt primii pași în ameliorarea durerilor de spate.

„Recomand 100% un control medical şi un protocol de tratament indicat de medic sau de fiziokinetoterapeut. Dar, de asemenea, recomand şi o sesiune de reflecție asupra propriei tale vieţi”, este de părere specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News