Ochii tăi sunt oglinda sănătății tale. Suferi de hipertensiune arterială? Ochii pot oferi un diagnostic corect! La fel și dacă ai probleme cu ficatul sau cu tiroida.
„Ochii sunt singurul loc din corp unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nicio tăietură. Procesele pe care le remarcăm analizând ochii se petrec probabil şi în restul organismului”, explică Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la Universitatea din San Francisco.
De la neplăceri de rutină la afecțiuni medicale grave, toate se descoperă în simptome ale ochilor. Descoperă mai jos ce indicii pot oferi ochii despre starea ta de sănătate.
Bolile ficatului, inclusiv hepatita, steatoza hepatică sau ciroza, oferă ochilor o nuanţă galbenă din cauza acumulării de bilirubină.
Învelişul transparent al ochilor, numit conjunctivă, este hrănit de vase de sânge. Dacă se sparg, acestea pot inunda albul ochiului (sclera).
Hemoragia subconjunctivală ar putea fi generată de un impact fizic, dar şi de o afecţiune hematologică sau hipertensiune arterială severă.
De asemenea, mai pot fi semne ale iritaţiilor sau inflamaţii (durere în jurul ochilor, fotofobie – sensibilitate la lumină).
Acumularea de cupru la nivelul ficatului sau creierului defineşte boala ereditară Wilson, care se manifestă şi prin inele brun-roşcate pe cornee. Deşi aparent inofensivă, netratată, boala Wilson poate fi fatală.
Principala cauză a ochilor uscați îşi are originile în dereglările hormonale din perioada menopauzei, care afectează, printre altele, lubrifierea ochilor.
O altă cauză poate fi uscarea corneei din cauza clipirii insuficiente sau închiderea necorespunzătoare a ochilor în timpul somnului.
Pleoapele căzute, sau ptoza în termeni medicali, sunt semne ale îmbătrânirii. În unele situaţii atenţionează însă și asupra unor tumori cerebrale sau afecţiuni neuromusculare care se manifestă prin slăbirea musculaturii.
De multe ori doar o trăsătură de familie, în unele cazuri ochii bulbucaţi reprezintă simptomele unei afecţiuni tiroidiene, cum ar fi boala Graves.
Dacă eşti sănătos, pupilele tale ar trebui să aibă o formă simetrică şi să se micşoreze la lumină. Dacă una dintre pupile este mai mare decât cealaltă sau se micşorează mai puţin sau mai încet, fenomenul poate indica anevrism cerebral, tumoare cerebrală sau la nivelul optic, accident vascular cerebral, scleroză multiplă sau sifilis.
În foarte rare cazuri, îngroşarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară care poate da tumori la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.