Umflarea abdomenului și nodulii, semnele unui tip de cancer rar și agresiv

  • Publicat:
Umflarea abdomenului și nodulii, semnele unui tip de cancer rar și agresiv
Sursa foto: Shutterstock

O formă de cancer extrem de rară și agresivă, cu risc crescut de metastazare, se poate manifesta printr-un simptom inițial banal, respectiv umflarea abdomenului. Ulterior, pacientul poate observa un nodul sub piele care capătă dimensiuni considerabile. Menstruația neregulată și sângerările rectale pot fi, de asemenea, simptome ale acestui cancer foarte agresiv.

Este vorba despre leiomiosarcom, unul dintre cele mai rare și agresive tipuri de cancer, ce afectează mușchii netezi (mușchi involuntari). Leiomiosarcomul se poate dezvolta la nivelul tractului gastrointestinal, uterului, în zona retroperitoneală, la nivelul musculaturii pielii sau al vaselor de sânge.

Pericolul acestui tip de cancer este dat de faptul că celulele maligne se pot înmulți necontrolat și răspândi (metastaza) foarte rapid, afectând alte organe și țesuturi din organism.

Majoritatea pacienților afectați de leiomiosarcom sunt vârstnici, incidența maximă fiind între 70 și 80 de ani. Deși extrem de rar, acest tip de cancer poate afecta și populația pediatrică, cercetările arătând că aproximativ 20-30 de copii sunt diagnosticați cu leiomiosarcom în Statele Unite în fiecare an. De asemenea, statisticile mai arată că leiomiosarcomul uterin afectează 6 din 1 milion de femei de pe continentul american.

De departe cel mai rar tip de leiomiosarcom este cel vascular, adică cel care se dezvoltă în vasele de sânge mari din organism. Leiomiosarcomul vascular este atât de rar încât există doar câteva sute de cazuri raportate în literatura de specialitate.

Despre simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul leiomiosarcomului ne vorbește în continuare prof. dr. Mircea Pătruț, medic primar chirurgie vasculară și cardiovasculară.

Factorii genetici și expunerea la radiații cresc riscul de leiomiosarcom

CSÎD: Ce cauzează leiomiosarcomul?

Prof. dr. Mircea Pătruț: Experții nu au ajuns la o concluzie cu privire la cauza apariției acestui tip rar de cancer, însă se consideră că un rol l-ar juca factorul genetic.

Printre sindroamele genetice care pot crește riscul dezvoltării leiomiosarcomului se numără retinoblastomul ereditar, neurofibromatoza, polipoza adenomatoasă familială, sindromul Li-Fraumeni și sindromul Werner.

Un alt factor de risc asociat cu leiomiosarcomul îl reprezintă expunerea la radiații ionizante.

Umflarea abdomenului poate fi un prim simptom al leiomiosarcomului

CSÎD: Care sunt semnele și simptomele specifice leiomiosarcomului?

Prof. dr. Mircea Pătruț: În general, în stadii incipiente, leiomiosarcomul nu provoacă simptome. Manifestările apar pe măsură ce cancerul avansează și variază în funcție de localizarea și stadiul acestuia.

În general, umflarea abdominală poate fi un prim simptom al aproape oricărui tip de leiomiosarcom. Dacă este afectată pielea, pacienții pot observa un nodul sub piele care a crescut până la dimensiuni considerabile.

Dacă este un leiomiosarcom al uterului, femeile vor observa că au menstruații neregulate și o sângerare excesivă în timpul menstruațiilor.

În cazul leiomiosarcomului gastrointestinal, manifestările includ sângerări abdominale și rectale.

În ceea ce privește leiomiosarcomul vascular, la pacienții afectați poate apărea ascita, adică acumularea de lichid (edem) în cavitatea peritoneală, fapt ce determină umflarea abdomenului sau la nivelul membrelor inferioare.

Indiferent de tipul de leiomiosarcom, în general pacienții vor resimți simptome specifice oricărei forme de cancer: scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, stare de oboseală continuă, greață.

Analize pentru stabilirea diagnosticului de leiomiosarcom

CSÎD: Cum este diagnosticat leiomiosarcomul?

Prof. dr. Mircea Pătruț: Diagnosticul leiomisarcomului este unul complex, iar în stabilirea acestuia este implicată o echipă multidisciplinară de medici specialiști. Diagnosticul include, pe lângă istoricul medical complet și examenul fizic atent, mai multe analize:

Cum se tratează leiomiosarcomul

CSÎD: Poate fi tratat leiomiosarcomul?

Prof. dr. Mircea Pătruț: Pentru că este un tip de cancer foarte agresiv și prezintă un risc crescut de metastazare, tratamentul leiomiosarcomului este unul complex, medicii oncologi colaborând cu alți specialiști pentru ca pacienții să aibă un prognostic cât mai bun.

În funcție de localizarea leiomiosarcomului și de dimensiunea acestuia, în primă fază se va indica excizia chirurgicală a tumorii. După intervenția chirurgicală, medicul va recomanda pacienților să urmeze ședințe de radioterapie, chimioterapie sau ambele.

Tratamentul poate fi dificil în cazul leiomiosarcomului vascular, deoarece de cele mai multe ori aceste tumori nu sunt rezecabile chirurgical. Cu toate acestea, sunt și cazuri care pot fi operate cu succes.

Uneori pacientului i se poate recomanda să urmeze ședințe de radioterapie și chimioterapie pentru reducerea dimensiunii tumorii înainte de intervenție, alteori acest protocol se indică postoperator pentru prevenirea recidivelor. De altfel, datele arată că după intervenția chirurgicală pentru leiomiosarcom vascular aproximativ o treime dintre pacienți prezintă recidive locale, iar aproape jumătate au recidive la distanță (leiomiosarcomul a apărut în altă zonă decât cea inițială).

Prognosticul depinde de mai mulți factori

CSÎD: Care este speranța de viață pentru un pacient cu leiomiosarcom?

Prof. dr. Mircea Pătruț: Pentru că sunt puține cazuri de leiomiosarcom în lume, experții nu au putut face studii pe grupuri mari de pacienți. Prin urmare e greu de stabilit o rată precisă de supraviețuire în ceea ce privește acest tip de cancer.

În general însă, prognosticul va depinde de vârsta pacientului, istoricul medical al acestuia, tipul de leiomiosarcom, dimensiunea tumorii și momentul la care a fost depistat și tratat.

Recent am operat în premieră națională un pacient de 71 de ani cu leiomiosarcom, la care s-a depistat o formațiune tumorală de mari dimensiuni, situată intravascular, în zona vasculară profundă. Mai exact, tumora se întindea din zona proximală a coapsei până în pelvis și în zona retroperitoneală. Nu am mai întâlnit așa ceva în toată activitatea.

Dimensiunile tumorii gigant excizate au fost de 30 de centimetri lungime și 10 centimetri în diametru, care îi invadase pacientului aproape jumătate din sistemul circulator periferic și s-ar fi extins agresiv dacă nu se intervenea la timp. Pacientul este bine acum, cu membrul pelvin integru.
Prof. dr. Mircea Pătruț, medic primar chirurgie vasculară și cardiovasculară
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult