Dacă stai pe scaun între 3 și 8 ore riști să ai probleme grave cu rinichii, avertizează medicii. Se pare că femeile, mai mult decât bărbații, sunt predispuse acestor neplăceri.
Încă nu este foarte clar cum afectează sedentarismul rinichii, dar se presupune că menţinerea poziţiei aşezat, în combinaţie cu lipsa mişcării, alimentația nesănătoasă și lipsa hidratării, afectează funcţia renală.
Potrivit specialiștilor, sedentarismul de risc înalt înseamnă între 8 şi 24 de ore petrecute stând jos, cel de risc moderat între 3 şi 8 ore, iar statul pe scaun până în 3 ore reprezintă un risc scăzut.
Un studiu realizat în cadrul Universităţii Leicester a arătat că femeile care stau jos maximum 3 ore zilnic îşi reduc riscul de boli cronice renale cu 30%, în timp ce bărbaţii din aceeaşi categorie îşi reduc riscul cu 20%.
Sportul ajută, dar nu elimină complet riscul în cazul persoanelor care stau pe scaun cel puţin 8 ore pe zi.
Asta înseamnă că ar trebui să renunţăm toți la joburile de birou? Nu, susţin urologii, deoarece sedentarismul favorizează apariţia bolilor renale, însă singur nu le determină.
Este vorba despre un cumul de factori, între care alimentaţia nesănătoasă, bogată în carne, consumul scăzut de lichide, predispoziţia genetică, alcoolul, fumatul, care împreună cu obiceiul de a înţepeni cu orele pe scaun „netezesc terenul” pentru instalarea bolilor care afectează rinichii şi nu numai.
Riscul este mare şi în privinţa diabetului, hipertensiunii arteriale, obezităţii.
Ca să reduci riscul de calculi renali (pietre la rinichi), este foarte important să faci zilnic mișcare și să ai grijă la alimentație.
Pietrele la rinichi sunt extrem de supărătoare și pot provoca dureri insuportabile atunci când sunt eliminate. Pentru a împiedica apariția lor, alimentația are un rol primordial. Iată ce ai și ce nu ai voie să mănânci și să bei.
Apă – se recomandă în cantități mari, între 2 și 3 litri pe zi. Fresh-ul de portocale și limonada sunt foarte bune, însă cu moderație.
Mai puține proteine animale – sunt de vină pentru cristalizarea sărurilor din urină și scăderea cantității de citrat, substanță care protejează rinichii de formarea calculilor. Așa că este mai bine să nu consumi carne mai mult de 2 ori/săptămână și să elimini din alimentație carnea grasă, pizza, lasagna, prăjelile și mezelurile.
Mai multe fructe și legume – consumul acestora sporește concentrația de citrat din urină, care inhibă cristalizarea sărurilor din căile urinare. Cele prea acide, cum este grepfrutul, sunt de evitat, la fel și sparanghelul sau spanacul. Nu în ultimul rând, evită suplimentele de vitamina C.
Consum mai mic de alimente bogate în oxalați – respectiv cacao, ciocolată, nuci, arahide și alune. Dulciurile favorizează formarea calculilor renali, așa că trebuie consumate cu moderație.
Sarea de bucătărie – sodiul conținut în sarea de bucătărie favorizează eliminarea calciului din urină și influențează direct formarea cristalelor. Așa că trebuie consumată în cantități mai mici decât normalul (adică 1 linguriță/zi), fără a fi însă eliminată complet din alimentație. Atenție mare la mâncărurile semipreparate și la cele de tip fast-food care sunt foarte sărate.