O tehnică imagistică inovatoare numită HiP-CT (hierarchical phase-contrast tomography) scanează plămânii afectați de COVID, oferind o imagine foarte detaliată asupra daunelor suferite ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit unui articol recent publicat în revista Nature Methods, o astfel de tehnică imagistică nu a mai fost folosită până acum decât pe modele ex vivo, adică în afara organismului uman.
Această tehnologie de imagistică utilizează raze X de la un scanner de generația a patra, care oferă imagini de mai mare acuratețe asupra țesuturilor pulmonare afectate de COVID, spune Claire Walsh, biofizician și cercetător la Center for Advanced Biomedical Imaging din cadrul University College London și autoarea principală a studiului.
Un avantaj imens al noii tehnici imagistice este faptul că, spre deosebire de radiografia pulmonară sau CT toracic, pune la dispoziția specialiștilor imagini la rezoluție de înaltă calitate, care arată în detaliu cum sunt afectate celulele la nivel pulmonar. Astfel, medicii pot vedea inclusiv vase de sânge de 5 micrometri diametru. Spre comparație, imaginile CT arată vase de sânge cu dimensiunea de aproximativ 1 mm.
Analiza HiP-CT ne va ajuta să înțelegem mai bine structura organelor umane și modul în care sunt acestea afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Ca să putem trata COVID-19, trebuie mai întâi să înțelegem mecanismul acestui virus, modificările structurale pe care le produce la nivel celular, a adăugat Claire Walsh.
Din cauza cantității mari de raze X utilizate în această tehnică imagistică – de 20 de ori mai mari decât în cazul CT –, deocamdată cercetătorii nu pot pune în practică metoda pe subiecți umani în viață, ci doar ex vivo (persoane care au fost de acord să își doneze organele după deces, în scop științific).
Însă experții spun că în viitorul apropiat vor încerca să ajusteze doza de radiații astfel încât HiP-CT să poată fi folosită in vivo (pacienți în viață).
Dacă acest obstacol va fi depășit, HiP-CT va deveni o unealtă importantă în arsenalul medicilor radiologi și al specialiștilor care tratează boala COVID-19, dar și alte patologii (renale, cerebrale, hepatice, cardiace etc.), deoarece va oferi informații extrem de prețioase pentru instituirea tratamentului adecvat.
Faptul că putem vedea anomaliile vasculare legate de pneumonia COVID la un nivel atât de profund ne va ajuta să înțelegem mai bine mecanismul prin care acționează virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ne va ajuta să luăm decizii corecte în ceea ce privește tratamentul, astfel încât să împiedicăm formarea cheagurilor de sânge în plămâni și apariția fibrozei pulmonare, a declarat dr. Elsie T. Nguyen, vicepreședintele Canadian Society of Thoracic Radiology și profesor la University of Toronto, Canada.
Cercetarea publicată în revista Nature a fost finanțată de Inițiativa Chan Zuckerberg, European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), The Medical Research Council (MRC) și Royal Academy of Engineering.