Depresia, stările anxietate pot fi ținute sub control prin alimentație?

Un stil de viață echilibrat, odihna, plimbările în aer liber, o alimentație optimă ne ajută să ne menținem echilibrul psihic și fizic.
  • Publicat:
Depresia, stările anxietate pot fi ținute sub control prin alimentație?
foto: Shutterstock

Pe parcursul vieții putem cădea pradă anxietății sau chiar depresiei. Proaspetele mame nu sunt nici ele scutite, după naștere existând riscul de depresie post-partum. Ar putea alimentația să ajute? Ce alte situații mai sunt de ajutor chiar și în cazul proaspeților părinți? Explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru.

CSÎD: Are dieta un rol în evitarea depresiei sau anxietății? Ce să consume?

Dr. Mihai Bran: O să mă raportez aici la sfatuluile nutriționale ce țin de compuși ce ajută puțin chimia creierului, dar și la echilibarea nivelului de energie. În principiu o alimentație ce include grăsimi integrale (full fat trends in nutrition) cu conținut ridicat de proteine și probiotice (chefir, iaurtul grecesc), cereale integrale, pește de preferat sălbatic (macrou, somon etc.) care are un aport mare de Omega 3.

CSÎD: Se aplică și pentru mamele afectate de depresia post-partum?

Dr. Mihai Bran: Evident, mare atenție la intoleranțe sau restricții în perioada de alăptare. Fiecare mamă e unică dacă vorbim despre nevoi, chiar și nutriționale.

Cum să rămânem calmi și echilibrați și când apare un bebeluș un familie

CSÎD: Apropo de proaspete mame, o categorie vulnerabilă. La ce ajută psihoterapia în cazul proaspetelor mame?

Dr. Mihai Bran: Aș folosi mai degrabă cuvântul balans corect și echilibru sau fă tot ce poți cu ceea ce ai la momentul respectiv.

Depresia este o afecțiune serioasă și reală, nu este tristețe sau o chestiune de moment raportată doar la un moment de tristețe exterior. Și ca orice afecțiune fie ea fizică sau mintală, trebuie tratată de specialist.

CSÎD: Cum să mențină sistemul nervos calm mamele? Dar tații?

 Dr. Mihai Bran: Un răspuns ”perfect-corect” nu există, dar orice mică bucurie, plăcere pe care proaspetele mămici, dar și tăticii și le pot oferi, sunt binevenite. Asta poate însemna o plimbare în aer liber făcută în cuplu sau o jumătate de oră de mișcare fie că e dans sau alergat.

Până în acel punct: mama trebuie să se simtă femeie în continuare, trebuie să aibă respectul și ajutorul familiei. Cel puțin asta ar fi ideal. Tăticii pot depresuriza prin continurea unor hobbyuri și reconectarea pe cât posibil la partener. Bunicii pot da și ei o mâna de ajutor.

Depresia este tratabilă mult mai ușor în acest context de echilibru social. ”It takes a village to raise a child”, nu?:)

Dr. Mihai Bran, foto arhivă
Dr Mihai Bran, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult