Vegetarianismul poate fi influențat genetic

Un studiu recent spune că vegetarianismul poate fi influențat genetic.
  • Publicat:
Vegetarianismul poate fi influențat genetic

Vegetarianismul poate fi influențat genetic, spune un studiu realizat de cercetători din Olanda. Acesta a răspuns la una dintre întrebările la care se căuta răspuns de ceva vreme: de ce le este anumitor persoane atât de ușor să renunțe la carne, iar altora nu? Cercetătorii olandezi au examinat recent importanța amprentei genetice și a mediului în decizia de a consuma legume și diferențele de sex în impactul genelor asupra consumului de carne. Rezultatele lor sunt surprinzătoare.

Studiul echipei de cercetare olandeze este primul care examinează rolul genelor în vegetarianism. Echipa de cercetare a studiat preferințele alimentare ale unui eșantion compus din 7.197 de gemeni adulți și ale fraților lor negemeni, extrași din Registrul Central al Populației din Finlanda. Pe lângă examinarea influenței genelor asupra deciziilor de a deveni vegetarieni, ei au fost interesați de modul în care expunerea la carne și alimente pe bază de vegetale în timpul copilăriei a afectat preferințele alimentare ale adulților, precum și de diferențele de sex în impactul genelor asupra preferințelor alimentare.

Participanții au completat o serie de întrebări despre preferințele lor pentru trei feluri de carne și trei tipuri de legume, frecvența cu care au consumat aceste alimente în copilărie și disponibilitatea lor de a încerca o nouă varietate de carne și legume. În cele din urmă, au fost întrebați: „Ești vegetarian sau vegan?”

Vegetarianismul poate fi influențat genetic

Unele dintre rezultate au fost previzibile. Bărbații, de exemplu, au preferat carnea într-o măsură semnificativ mai ridicată decât femeile. Tot ei erau, de asemenea, mai dispuși să încerce tipuri noi de carne și mâncau mai multă carne în perioada copilăriei.
La polul opus, femeile preferau să mănânce mai multe preparate pe bază de vegetale, spre deosebire de bărbați și erau mai dispuse să încerce alimente noi pe bază de vegetale. După cum era de așteptat, participanților expuși la carne într-o mai mare măsură, în copilărie, le-a plăcut mai mult carnea odată deveniți adulți, iar același lucru s-a întâmplat și în cazul participanților care au consumat alimentele pe bază de vegetale în copilărie, preferând același tip de alimentație și la vârsta adultă.

Alte rezultate i-au luat pe cercetători prin surprindere. De exemplu, în copilărie, genele au jucat un rol mai mare în diferențele individuale în ceea ce privește consumul de carne la băieți (31% genetic), spre deosebire de fete (11% genetic.) Dar odată ce participanții au ajuns la vârsta adultă, situația s-a inversat: doar 26% dintre diferențele în rândul bărbaților în materie de preferințe pentru carne au fost atribuite genelor, comparativ cu 55% dintre diferențele în rândul femeilor. Mai mult decât atât, cea mai mare surpriză a fost măsura în care genele au influențat deciziile participanților la studiu de a deveni vegetarieni sau vegani. Conform rezultatelor, se pare că un procentaj de 15% dintre femei și numai 5% dintre bărbați s-au identificat ca fiind vegetarieni sau vegani. (Din cauza numărului lor mic, veganii au fost combinați cu vegetarienii în această analiză)

În cazul gemenilor identici au fost identificate mult mai multe asemănări în decizia lor de a renunța la carne, spre deosebire de gemenii nonidentici. În cele din urmă, cercetătorii au estimat că un procentaj de 75% în deciziile de a consuma sau de a nu consuma carne au fost atribuite influenței directe și indirecte a genelor.

Cea mai interesantă idee a studiului gravitează în jurul faptului că deciziile de a renunța la consumul de carne sunt afectate de diferențele de valori morale influențate genetic. Deci, practic, vegetarianismul poate fi influențat genetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult