Lumina este peste tot în jurul nostru, dar de cele mai multe ori nu conștientizăm importanța sa asupra calității vieții. Pentru a afla mai multe despre impactul pe care îl are lumina în viața noastră, am stat de vorbă cu Dan Vătăjelu, Președintele Asociației Române pentru Iluminat și CEO Flash Lighting Services SA, lider de piață în proiectarea, construirea și gestionarea sistemelor inteligente de iluminat, companie care furnizează iluminatul public în 14 orașe din România.
Cel mai evident motiv pentru care lumina este importantă pentru sănătatea noastră este că ne permite să vedem și să experimentăm lumea din jurul nostru. Vedem lumina și creierul interpretează acest semnal ca lumină. Astfel, atunci când lumina se reflectă în obiecte, creierul procesează acea lumină ca imagini. Însă așa cum a fi afară și a privi în sus, la soare, ne poate vătăma ochii, a trăi în lumină nepotrivită ne afectează cogniția, tensiunea arterială, sistemul imunitar, metabolismul și ne controlează ciclul somn/veghe. Pe de altă parte, iluminarea potrivită poate reduce oboseala ochilor, ne poate stabiliza ritmurile circadiene și ne poate regla tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului. În mod clar, iluminatul joacă un rol cheie atât în sănătatea noastră mintală, cât și în procesele biologice.
Când vorbim despre iluminatul public, iluminarea excesivă sau nepotrivită ne împiedică să observăm stelele pe timpul nopții. Acest efect este doar unul dintre cele care creează poluare luminoasă. Aceasta afectează toate organismele vii: oameni, floră și faună. Pentru cele din urmă, poluarea luminoasă provoacă perioade de creștere anormale la plante și intervine, de asemenea, în migrarea și reproducerea insectelor, a peștilor, a păsărilor și a liliecilor.
Când vorbim despre efectul nociv al luminii asupra oamenilor, unul dintre cele mai importante roluri îl poartă culoarea luminii, în special lumina albastră, care ocolește mai puține particule și care are cea mai mică lungime de undă. Un conținut ridicat de lumină albastră duce la condiții nesigure de condus și la pierderea contrastului, poate provoca accidente, genera confuzii și distrage conducătorii auto de la obstacole. Cercetările medicale arată că mai multe efecte asupra sănătății pot rezulta din poluarea cu lumină. Alte efecte includ oboseala, scăderea funcției sexuale și chiar cancerul. Dan Vătăjelu spune că există și soluții:
“Iluminatul smart reduce poluarea luminoasă. Deși în România nu există reglementări specifice în acest domeniu, avem recomandări europene. Alegerea aparatelor de iluminat potrivite în faza de proiectare și execuție, poate reduce semnificativ poluarea luminoasă, iar controlul inteligent contribuie și el în mare măsură la diminuarea poluării luminoase. Noi implementăm soluții smart de iluminat public în 14 orașe din România. Când spun soluții inteligente mă refer inclusiv la senzorii inteligenți (radar, prezență și de mișcare), astfel încât iluminatul să se adapteze la niveluri adecvate atunci când detectează un utilizator. Astfel, atunci când trece un pieton, un biciclist sau o mașină, subiectul va fi întotdeauna însoțit de lumina adecvată. În prezența utilizatorilor, iluminatul asigură un nivel scăzut, dar confortabil, predefinit, reducând consumul de energie și poluarea luminoasă, crescând vizibilitatea și implicit siguranța pe timpul nopții”.
De lumina albastră nu scăpăm nici la interior, pentru că este peste tot în jurul nostru, pe ecrane de computer, telefoane mobile, tablete și ecrane tv. Ea este o parte a spectrului luminii vizibile care poate avea efecte unice asupra vigilenței, producției de hormoni și ciclurilor de somn. Pentru că semnalează corpului că este timpul să fie vigilent și treaz, lumina albastră poate deveni o problemă pe timpul nopții, deoarece suprimă melatonina și perturbă somnul.
Mulți dintre noi folosesc dispozitive chiar înainte să adoarmă. De fapt, sondajul Sleep in America din 2011 al National Sleep Foundation a constatat că 90% dintre americani au folosit dispozitive electronice în dormitorul lor cu mai puțin de o oră înainte de a încerca să adoarmă.
Din păcate, ecranele acestor dispozitive emit lumină albastră care interferează cu ciclurile noastre naturale de somn. Scăderea expunerii la lumină seara și la lumina albastră, în special, este o modalitate importantă de a ajuta corpul să se pregătească în mod natural pentru somn, pentru că dacă nu dormim bine noaptea ne sunt afectate negativ nivelul de grăsime corporală, funcțiile creierului, rezistența la insulină și chiar ne poate fi perturbat apetitul. Lumina albastră, cum ar fi lumina emisă de un telefon sau laptop, poate suprima producția de melatonină și poate interfera cu somnul. Din păcate, această perturbare chimică ar putea duce la mai multe mutații celulare care declanșează cancerul.
Ciclul de 24 de ore de somn/veghe al organismului este crucial pentru multe sisteme din organism, cum ar fi sistemele digestive și endocrine. Creierul are ceea ce este cunoscut sub numele de „ceas principal” sau un stimulator cardiac circadian, care este responsabil pentru trimiterea de semnale pentru a regla activitatea în întregul corp.
Expunerea la lumină în timpul zilei face ca ceasul principal să trimită semnale care ne țin treji, alerți și activi; în timp ce noaptea stimulează producția de melatonină, un hormon care induce somnul, acest lucru se întâmplă însă doar dacă nu suntem expuși la lumină rece.
“Acumularea de dovezi experimentale în ultimii 15-20 de ani a indicat că expunerea la lumina albastră poate afecta multe funcții fiziologice. Știm acum că expunerea la lumina albastră în timpul zilei poate oferi un efect benefic asupra unor funcții cognitive și poate fi utilizată pentru a trata disfuncțiile circadiene/de somn și tulburările afective sezoniere. Cu toate acestea, expunerea la lumina albastră pe timp de noapte afectează sinteza melatoninei și/sau nivelurile circulante, perturbând astfel somnul și ritmul circadian. Perturbarea ritmurilor circadiene/somnului este acum recunoscută ca un co-factor important în dezvoltarea mai multor patologii (de exemplu, cancer, boli cardiovasculare, diabet etc.) și, prin urmare, expunerea la lumina albastră seara/noaptea ar trebui limitată”, spune Gianluca Tossini, PhD, Morehouse School of Medicine.
În această perioadă, când majoritatea oamenilor petrec mult mai mult timp acasă (și în interior) decât obișnuiau, este important să știm cum putem alege cele mai potrivite surse de lumină.
Fie că este naturală sau artificială, lumina afectează mult mai mult decât capacitatea noastră de a vedea. Oriunde vă aflați acum, aruncați o privire în jur și evaluați iluminarea. Vă aflați într-o cameră întunecată, folosind doar lumina albastră de pe dispozitivul de pe care citiți acest articol pe ecran? Există o lumină deasupra capului și/sau o lumină de lucru în spațiul în care vă desfășurați activitatea? Pot să văd bine în acest spațiu sau îmi simt ochii obosiți?
Iluminatul se potrivește cu funcția camerei? Cum este afectat nivelul meu de energie de sursa (sursele) de lumină din cameră? Cum mă face să mă simt această cameră? Mă simt plin de energie, relaxat sau altfel?
“Alegerea corectă a surselor de lumină are implicații mult mai mari decât scăderea facturii de energie electrică. Vorbim despre confortul din propria casă, dar și despre sănătate, care este influențată major de tipul de lumină ales.
Desigur, obiectivul principal este sa avem lumină de calitate pentru că ea contribuie la calitatea vieții. Astfel, oamenii trebuie să aleagă calitatea culorii luminii, și anume, coeficientul de redare a acesteia ar trebui să fie peste 80%, iar temperatura să fie caldă, să nu depășească 3000K. Expunerea corpului uman în orele de seară, înainte de culcare, în special la lumina a cărei temperatură de culoare depășește 4000K, adică rece, poate inhiba secreția de melatonină și pot apărea în timp diverse boli, afecțiuni ale somnului, anumite forme de cancer, conform studiilor de specialitate” spune Dan Vătăjelu, Președintele Asociației Române pentru Iluminat și CEO Flash Lighting Services SA.
Dar să nu uităm și de eficiența energetică, care, din păcate, nu este trecută pe eticheta becurilor. Găsim, cel mult, o echivalență a fluxului luminos. De exemplu, dacă doriți să cumpărați un bec echivalent cu 60w ar trebui să verificați dacă fluxul luminos este peste 720 lumeni, iar pentru un bec echivalent cu unul de 100W, incandescența – fluxul luminos – ar trebui să fie peste 1350 lm. Din acest an, a fost aprobată noua etichetă energetică, obligatorie de anul viitor pe ambalajul becurilor. Această etichetă nouă încearcă să elimine neclaritățile și posibilitățile de încadrare greșită în anumite clase de eficiență energetică. Eticheta nouă cuprinde, obligatoriu, și un cod QR pentru informații suplimentare:
Sunt foarte multe sisteme inteligente destinate utilizatorilor casnici pe piață, de la cele comandate pe o aplicație din telefon, cu senzori care “simt” că te apropii de casă, care sting sau aprind lumina, la sisteme care se coordonează automat cu televizorul astfel încât să echilibreze, să amplifice sau să diminueze impactul pe care lumina emisă de acesta o are asupra ta. Pe un principiu similar funcționează și Night Mode, acea caracteristică pe care telefoanele noastre o aplică automat atunci când se înserează. O aplicație pentru sisteme de iluminat inteligente este și cea de trezire cu lumină, astfel puteți seta să pornească iluminatul înainte de declanșarea alarmei de trezire, simulând răsăritul soarelui. Într-un cuvânt, orice e posibil, depinde de resursele pe care le alocă fiecare și cât de inteligentă dorește să fie casa în care locuiește.
În urma studiilor dezvoltate despre efectului luminii asupra sănătății, Harvard Health Publishing vine cu o serie de recomandări:
⦁ Utilizați lumină la nivel redus, roșie, pentru luminile de noapte. Este mai puțin probabil ca lumina roșie să schimbe ritmul circadian și să suprime melatonina.
⦁ Evitați să priviți ecranele luminoase începând cu două până la trei ore înainte de culcare.
⦁ Dacă lucrați în tură de noapte sau utilizați o mulțime de dispozitive electronice noaptea, purtați ochelari care blochează lumina albastră sau instalați o aplicație care filtrează lungimea de undă albastru/verde pe timpul nopții.
⦁ Expuneți-vă la cât mai multă lumină naturală în timpul zilei, pentru că aceasta sporește capacitatea de a dormi noaptea, precum și starea de spirit și vigilența în timpul zilei.
Să acordați atenție și să înțelegeți tipul de lumină cu care vă înconjurați în fiecare zi este o parte importantă pentru a vă simți fericiți și sănătoși. Și, deși nu puteți controla lumina soarelui, puteți controla tipul de iluminat pe care îl utilizați în casa dumneavoastră pentru a vă îmbunătăți sănătatea și fericirea generală.
Prin conștientizarea mediului nostru de iluminat, putem începe să înțelegem modurile în care iluminatul ne afectează sănătatea generală, bunăstarea și starea de spirit.