Rinichii se află în partea de jos a spatelui, imediat sub ultima coastă. ”Partea activă a rinichilor, cea care se ocupă de filtrare, este formată din aproximativ 2 milioane de mici ˝ghemuri˝ de vase de sânge mici și subțiri. Sângele intră în rinichi, circulă prin aceste mici ghemuri și apoi iese din nou afară. În timpul acestui proces, substanțele toxice din sânge sunt trase în căile urinare, de unde apoi, impreuna cu apa in exces, se scurg în vezica urinară sub formă de urină” explică dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog
În fiecare minut, prin rinichii tăi curge mai bine de 1 litru de sânge, aproape un sfert din totalul sângelui din corp. În prima fază a procesului de filtrare, ˝ghemurile¨ de mici vase de sânge din rinichi formează circa 180 de litri de urină pe zi, formată din apă și toxine dizolvate în ea. Aproape toată apa din această urină primară este apoi reabsorbită în sânge, în funcție de nevoile organismului, pentru a păstra corpul hidratat. Rămân în urmă circa 2 litri de urină finală pe zi, ce conține substanțe toxice provenite din procesele ce se desfășoară în corp, sare, fosfor, potasiu, bicarbonat, amoniac și eventuale resturi de medicamente. Sau mai pe scurt, apă și orice e toxic sau prea mult în organism.
Rinichii tăi au un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Sângele este compus, printre altele, și din apă. Datorită faptului că elimină mai multă sau mai puțină apă din corp, rinichii reglează astfel cantitatea de apă ce rămâne în vasele de sânge, deci prin urmare tensiunea arterială. Mai multă apă înseamnă o tensiune mai mare, iar mai puțină – o tensiune mai mică. De asemenea, rinichii creează un hormon numit Renină, care duce la strângerea sau relaxarea vaselor de sânge, crescând sau scăzând astfel tensiunea arterială.
În sânge există și celule roșii, a căror activitate principală este să transporte oxigen de la plămâni la toate celulele corpului. Rinichii creează un hormon numit Eritropoetină, sau EPO pe scurt, care spune măduvei roșii din oase că e timpul să creeze noi celule roșii. În insuficiența renală, scade producția de EPO, deci prin urmare, corpul fabrică din ce în ce mai puține celule roșii, ceea ce duce la anemie. Mai mult EPO duce la o creștere a celulelor roșii din sânge și deci la un transport mai bun al oxigenului la țesuturi. Din acest motiv, în sporturile de performanță există o metodă de dopaj cu acest hormon produs de rinichi. Mai sunt și alte funcții pe care rinichii tăi le îndeplinesc, ce sunt esențiale vieții tale. Dar le mai discutăm la următorul selfie.
Calciul este foarte important pentru oase. Pentru a putea fi absorbit din intestine, e nevoie de vitamina D. Această vitamină se transformă în forma ei activă în rinichi. Calciul și fosforul se influențează unul pe altul. Când concentrația calciului crește, cea a fosforului scade, și viceversa. Aceste două minerale se află într-un echilibru delicat Rinichii au un rol deosebit de important în păstrarea acestui echilibru, eliminând fie calciu fie fosfor, în funcție de nevoi. Glandele paratiroide contribuie și ele la reglarea balanței.
Rinichii tăi ajută corpul să mențină echilibrul dintre sare (clorură de sodiu) și apă. Când ai prea multă sare în corp, rinichii aruncă excesul prin urină, și în același timp scad cantitatea de apă pe care o elimină, pentru a păstra echilibrul constant. Un centru din creier contribuie și el, când simte că în corp există prea multă sare, și te face să îți fie sete, încercând astfel să dilueze sarea. Dacă ai pierdut prea multă apă, de exemplu prin transpirație abundentă, rinichii rețin atât sare cât și apă, scăzând cantitatea de urină pe care o produc. Dacă ai prea multă apă în organism, rinichii vor crește producția de urină, și te ajută să elimini astfel excesul.
Potasiul este deosebit de important pentru funcționarea corectă a nervilor, inimii și a mușchilor. Însă dacă ai prea mult sau prea puțin potasiu în sânge, inima ta poate suferi tulburări in ritmul cu care bate, uneori foarte periculoase. Rinichii contribuie la păstrarea unei cantități optime de potasiu în sânge, crescând sau scăzând cantitatea pe care o elimină prin urină. Cu cât aciditatea sângelui crește, cu atât crește și nivelul de potasiu. Rinichii influențează și acest mecanism, așa cum vei vedea mai jos.
Celulele organismului tău funcționează cel mai bine atunci când aciditatea sângelui(măsurată prin pH) e la un nivel optim. Aciditatea sângelui este influențată de cantitatea de ioni de hidrogen, iar rinichii pot elimina prin urină mai mult sau mai puțin hidrogen, făcând sângele mai mult sau mai puțin acid. Rinichii cresc de asemenea cantitatea de bicarbonat din sânge, care neutralizează aciditatea acestuia.